Medgyessy: az ellenzéknek tanulnia kéne Orbán Viktortól

Ország

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában vendégeskedett Medgyessy Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke.

A 2002-es választáson Orbán Viktor legyőző egykori MSZP-s kormányfő az interjúban elmondta, sok minden hiányzott az ellenzék győzelméhez, de Orbán Viktor legyőzhető választáson. Szerinte a kormányfő profi és sokat tanult 2002-es vereségéből, amikor éppen az őt indító, MSZP nyert. Az ellenzéknek sincs más útja, Orbánhoz hasonlóan, tanulnia kell az egymást követő vereségekből.

Nem szégyen a jobbtól, az okosabbtól tanulni.

– mondta a volt miniszterelnök, és emlékeztetett rá, Orbán Viktor a veresége után háttérbe vonult, elkezdte szervezni hátországát, felkészítette embereit, kitartott amellett, hogy

sajátjai közül senkit sem hagy az út szélén.

Az ellenzéki politikusok közül mindenki részese volt a vereségnek, egyikük sem mentheti fel magát – tette hozá.

Medgyessy szerint már készülni kellene 2026-ra, egy helyett kiválasztani 4-5 embert, menedzselni őket, és kijárni terepre minden nap. Ez nem feltétlenül pénz, hanem elszántság kérdése. Úgy véli, jó kezdet volt, hogy az ellenzék összeállt, de szervezeti háttér, ellenzéki minimum is kell.

Feladni nem lehet, erről szól a politika.

A választások előtti osztogatást azzal magyarázta, hogy a kormány nagyon megijedt az ellenzéki összefogástól, ami

jó jel, az ellenzéknek örömmel kellene nyugtázni, még úgy is, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek.

Szerinte a költségvetésben tátongó lyuk nagy, de nem akkora, mint sokan gondolnák. A gazdaságot rendbe kell tenni, az ellenzéknek ebben partnernek kell lenni, mertsenkinek sem érdeke, hogy az ország csődbe menjen. Kényszerhelyzet a párbeszéd a kormánnyal, néhány ügyben pedig nemzeti egység kell.

Az ellenzéknek elvi álláspontját, például a jogállami ügyekben, nem kellene feladnia, de bizonyos problémákban meg kell tudni egyezni. Ez mutatná, hogy az ellenzék nemcsak támadni, hanem megegyezni is tud olyan nemzeti célokért, mint a jobb oktatási, egészségügyi rendszer.