Szavazólap, választás

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a bizonytalan szavazók dönthetik el, hogy ki nyeri a választást

Ország

Egy héttel a választások előtt nagyjából ugyanannyian akarnak kormányváltást (42%), mint ahányan az Orbán-kormány maradását szeretnék (44%) – derült ki a Závecz Research hétfői közvélemény-kutatásából.- írta meg a Telex

A Závecz Research a múlt héten, 2022. március 21-27. közötti időszakban végezte a kutatást. Magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, magyar állampolgárokat kérdezett meg.  A közvélemény kutatásban 1000 főt kérdeztek meg, reprezentatív jelleggel.

“A cég kedden nyilvánosságra hozta az utolsó, reprezentatív kutatását, az április harmadikán sorra kerülő választásokig már nem lesz újabb. A választókorú népesség körében a Fidesz–KDNP háromszázalékos előnyben van az Egységben Magyarországért listájával szemben, 39-36 az állás. A különbség épp hibahatáron belüli. A Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékon áll.”

A kutatás alapján a biztos szavazók nagyjából ugyanannyian vannak mindkét oldalon,  a Fidesz 1,9 millió, míg az ellenzék 1,7 millió szavazót tudhat maga mögött.

“Arra is rámutatnak, hogy a Fidesz–KDNP-nek 100-150 ezer passzív támogatóját kellene intenzív kampánnyal megmozdítania, az ellenzéknek 200-250 ezret. A választókorú népesség 8 százaléka – több mint 600 ezer választópolgár – jelezte, hogy biztosan vagy valószínűleg elmegy szavazni, de még nincsen preferált pártszövetsége.”

Az aktív bizonytalanok 63 %-a még nem döntött véglegesen, ez 400.000 szavazót jelent. Ezért a kampány utolsó időszakában fontos lehet, hogy melyik tábor tudja a maga oldalára állítani őket. Szoros szavazás várható, emiatt a héten valószínűleg mindkét fél megpróbálja megszólítani a bizonytalan szavazókat, hogy saját táborukat erősítsék.