Vidéki iskolák tanárai is csatlakoztak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz

Ország

Országszerte több száz tanár kezdett polgári engedetlenségbe kedd reggel, a fővárosi iskolák mellett már vidéki helyszíneken is találhatunk sztrájkoló pedagógusokat – derül ki az Eduline összesítéséből.

Munkabeszüntetés mellett döntöttek a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a miskolci Herman Ottó Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium és Bolyai János Gimnázium, a Martonvásári Beethoven Általános Iskola, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola, a váci Madách Imre Gimnázium és a tatabányai Pólya György Általános Iskola. Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, az Újbudai József Attila Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Szent István Gimnázium, illetve a Veres Pálné Gimnázium tanárai is.

A hvg.hu térképen ábrázolja a sztrájkban eddig részt vett iskolákat:

A középiskolák mellett a felsőoktatásban dolgozó ELTE-s oktatók is szolidaritási nyilatkozatot írtak alá. Több mint 250-en fejezték ki együttérzésüket a közoktatásban tanító kollégáik felé. Mint írják:

„Szilárd meggyőződésünk, hogy kollégáink polgári engedetlensége is példát mutat a jövő nemzedékek számára, hogy sikeres, autonóm társadalmat tudjanak létrehozni.”

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára, Vatai Éva a Telexnek azt mondta: ugyan az engedetlenségben csak ketten vesznek részt, de a nyilatkozatukhoz a tantestület nagy része csatlakozott. Ebben kiemelik, hogy tiltakozásukat jelképes értékűnek gondolják, ami a szolidaritásukat fejezi ki a csatlakozó tanárok felé.

Fotó: Facebook