Vásári komédiával, látvány tepertősütéssel és maskarádéval űzik el a telet Debrecenből

Helyi hírek

A debreceni Kossuth téren 13. alkalommal rendezik meg a Mangalica Fesztivált 2022. február 25-27. között. Az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország különböző pontjairól érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel – számolt be honlapján a debreceni önkormányzat.

A rendezvényen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött áru lehet jelen, a szakmai felügyeletet pedig az egyesület garantálja. A vendégeket egész napos vásári komédia, gasztrobemutatók és látvány tepertősütés várja.

Vígh Viktor, a Varioevent Kft. szervezőbizottságának vezetője a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országos szinten 2008 óta szerveznek mangalicafesztiválokat, Debrecen pedig az első vidéki helyszínként jelent meg 2010-ben. – A tenyésztőinknek ez az első fontos stratégai állomás a vidéki fesztiválok sorában. Ez annak is köszönhető, hogy a tenyésztő egyesület debreceni székhelyű és nagy támogatást kaptunk a várostól is, hogy meg tudjuk itt szervezni ezt a fesztivált – fogalmazott. Hozzátette, a világjárvány miatt tavaly nem tudták megtartani a rendezvényt, de idén ugyanazzal a lendülettel és energiával igyekeznek tovább folytatni onnan, ahol 2020-ban kényszerűen abbahagyták. – A tenyésztők nagyon készülnek, 8 mangalica tenyésztő és húsos árusító ház lesz megtalálható a fesztiválon. A rendezvény egy hároméves hagyományt folytatva, a Vojtina Bábszínházzal együttműködve fog megvalósulni és védettségi igazolvány nélkül látogatható. A mangalicatenyésztőkön kívül szokatlanul nagy számú kistermelő és őstermelő jelenik meg a fesztiválon, akik kiváló minőségű gasztro termékeket készítenek – sorolta. Megjegyezte, ami a korábbi évekhez képest változás, hogy idén az afrikai sertéspestis miatt elmarad az élőállat-kiállítás, viszont a Mangalicatenyésztők Egyesületének lesz egy önálló standja, ahol amellett, hogy képekkel és kvízjátékokkal várják az érdeklődőket, többféle meglepetéssel készülnek.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy a tenyésztők a kapcsolattartás nagyon fontos fórumának tartják a fesztivált. Kiemelte, olyan családi gazdálkodók jelennek meg a főtéren, akik mangalicáikat otthon, természetközeli módon, az állatvédelmi szempontokat figyelembe véve tartják. Ők maguk vágatják a sertéseket és dolgozzák fel a húst, állítják elő termékeiket, amelyeket a fesztiválon értékesítenek.  – Ide az emberek elsősorban nem csak enni, hanem vásárolni jönnek. Ez ma Magyarország egyetlen olyan gasztronómiai mezőgazdasági rendezvénye, ahonnan tömött szatyrokkal mennek haza a vásárlók és ez egy nagyon fontos üzenet – tette hozzá az egyesület elnöke.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a város és a fesztivál között az együttműködés nem csak régi múltra tekint vissza, de nagyon tartalmas is és egyre nagyobb perspektíva van előtte. Ahogy mondta, a cívis ember életében mindig jelentős szerepet játszott a gasztrokultúra és az egészséges élelmiszer előállítása, amely a 21. században is fontos szerepet tölt be. – Debrecen kitűzte maga elé azt a célt, hogy régióközpont akar lenni, de ez csak akkor lehetséges, ha a gasztrokultúrában is jelen van. A jó élelmiszer egészséges, olyan élettani hatásai vannak, amely a szervezetünkre is jótékony hatással van és ez a mangalicáról bizonyítottan igaz. Az önkormányzat által díjmentesen bérbeadott Kossuth téren pedig a hagyományos ételektől a street foodig mindenféle választék megtalálható lesz – fogalmazott.

Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója kiemelte, hogy intézményük elsősorban a rendezvény hangulatfelelősének tekinthető. – A mi hagyományainknak húsz éve része a Maskarádé, amely egy kéthetes időszakot ölel fel. A különböző farsangi rendezvényekkel minden korosztályt megcélzunk és már évek óta együttműködünk a mangalica fesztivállal – idézte fel az igazgató. Mint mondta, a mulatságok sorát pénteken a Garagulya Gólyalábas Kompánia fogja megnyitni, amelyet a Bürkös zenekar követ. Szombat délután a városházától induló télkergető népek farsangi felvonulása következik, amely végén a Kossuth téren összecsap Konc Király és Cibere Vajda, a bőség és a böjt urai. A programot szombaton táncház zárja a Debreceni Népi Együttessel és a Sugalló zenekarral, vasárnap pedig tovább folytatódik a muzsika, ahol a talpalávalót az Agyag Banda és a Flaska Banda húzza.

A Vojtina Bábszínháztól részletes közleményt is kaptunk a programokról, íme:

Február 25-én pénteken délután folytatjuk a mulatságok sorát a Kossuth téren a városi MASKARÁDÉ-n 14 órától a Garagulya Gólyalábas Kompánia, 15 órától a Bürkös zenekar muzsikája mellett az éhséget is csillapíthatják az ide érkező Mangalica Fesztivál kiváló szakácsainak étkei.

Február 26-án – szombaton – 16.30 órától, a Városházától induló télkergető népek a Kossuth téren tanúi lehetnek ama utolsó nagy viadalnak, melyet Konc Király és Cibere Vajda – a bőség és böjt urai – vívnak egymással és tűzre kerül Tél urasága is minden búval, bajjal, betegséggel együtt. 

A muzsikát szolgáltatja: 
14.00: Bíró zenekar
15.00: Sugalló zenekar
17.00: Táncház a Debreceni Népi Együttes és a Sugalló zenekar közös produkciója

Február 27-én vasárnap még mindig tart a jóból a Mangalica Fesztivál finomságainak köszönhetően. A talpalávalót húzza:
11.00: Agyag Banda, 
12.00: Flaska Banda 

MIÉNK ITT A TÉR! – FARSANGOLJUNK!

Február 27-én, vasárnap 10.00 órától nem akármilyen zárása lesz kéthetes farsangi forgatagunknak. Az interaktív családi vasárnapunkon, a Miénk Itt a Téren nem csak mi leszünk jelmezben. Bizony, külön meglepetéssel várjuk a legjobb, legkreatívabb maskarában érkező gyerekeket, szülőket, nagyszülőket! Saját farsangi álarcot készíthet mindenki, téltemető játékainkkal – a kecskével és gazdaasszonyával, a medvével, a huszárral és lovával és a gólyával és ami a legfontosabb: határtalan jókedvünkkel űzzük a telet és elő csalogatjuk a napsugarakat. 

FIGYELEM!

A Magyar Kormány rendelete értelmében a belső közösségi terekben – így a bábszínházunk minden helyiségében mindenkinek kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata 6 éves kor fölött. Ezen felül a Miénk Itt a Tér! programunkon minden 18 éves életkort betöltött vendégünktől védettségi igazolványt kérünk. 

A rendeleten túl az alábbiakkal szolgáljuk a biztonságos szórakozást:

Természetesen dolgozóink is kötelezően maszkban fogadják a gyerekeket és kisérőiket. Fertőtlenítjük a kilincseket, pultokat, székeket.
Szellőztetjük a tereket.
Továbbra is biztatunk titeket, hogy a bejáratoknál elhelyezett kézfertőtlenítő készülékeket bátran használjátok!

Elővigyázatosságunk a kényelmeteket is szolgálja.

Vigyázzunk egymásra!

Gyertek a Vojtinába!