Orbán Viktor aláír

Rendeletet hozott Orbán arról, hogyan sztrájkolhatnak ezentúl a pedagógusok

Ország

Megjelent a kormányrendelet, amely leszögezi, hogy gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága pénteken.


Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint “a sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a gyermekek, tanulók felügyeletét minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között” biztosítani kell. És ott  ahol a tanuló az oktatásban részesül.

A járványhelyzetre tekintettel a rendelet azt is előírja: “minden gyermek, tanuló csak azokkal a társaival tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is a járványügyi intézkedések betartásával együtt lehet”. Azaz, a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését, a járvány terjedésének megelőzése érdekében a sztrájk alatt el kell kerülni.

Minden csoportban, osztályban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező óvodapedagógusnak, pedagógusnak, gyógypedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy (gyógy)pedagógiai asszisztensnek rendelkezésre kell állnia, és a felügyelet időtartama alatt az időjárási körülményektől függően, lehetőség szerint délelőtt és délután 1-1 óra szabad levegőn való tartózkodást kell biztosítani a gyermekek, tanulók számára az elkülönítési követelmények figyelembevételével.

Fotó: PDSZ

A sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a felügyelet ideje alatt biztosítani kell a gyermekek, tanulók számára az étkeztetést a közétkeztetési, egészségügyi, szakmai szabályok betartásával – mégprdig a sztrájk előtti időszakra jellemző, megszokott helyen, módon, alkalommal és időpontokban.

A pedagógusok a január 31-ei – a bíróság által jogellenesnek kimondott – figyelmeztető sztrájkjuk után március 16-ától határozatlan időre terveznek munkabeszüntetést. Az EMMI jövő szerdát jelölte meg, amikor tárgyalnak a pedagógus szakszervezetek képviselőivel.

Óvodai foglalkozások, érettségik

Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.

Az érettségiző középiskolai osztályok tanulói számára a kötelező érettségi tantárgyak tekintetében biztosítani kell “a meghatározott

felkészítési óraszám 100%-os megtartását a sztrájk teljes időtartama alatt” – tartalmazza a kormányrendelet, ami azt is kimondja: a kollégiumi ellátás vonatkozásában biztosítani kell, hogy a tanulók a sztrájkot megelőző elhelyezésük szerint részesüljenek teljes ellátásban (lakhatás, felügyelet, étkeztetés).

A sajátos nevelési igényű gyerekekről

A sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a gyermekek életének, testi és lelki épségének megóvása érdekében biztosítani kell a sztrájkot megelőzően fennállt körülmények között és helyszínen a szakmai szabályoknak megfelelő, változatlan személyek által nyújtott ellátást (ideértve valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást).

A vizsgálatokat is biztosítani kell

Ha a sztrájk ideje alatt jogszabályon alapuló rendszeres fogászati, szemészeti vagy általános szűrővizsgálat esedékes, azon a gyermekek, tanulók részvételét biztosítani kell.

60 napon belül lehet felülvizsgálati eljárást kezdeményezni

A veszélyhelyzet ideje alatt a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntéssel szemben 60 napon belül lehet felülvizsgálati eljárást kezdeményezni – mondja ki a kormányrendelet. “Amennyiben a sztrájk jogszerűtlenségéről vagy jogellenességéről hozott bírósági döntéssel szemben felülvizsgálati eljárásra kerül sor, akkor a felülvizsgálati eljárásban hozott döntésig egyedi ügyekben a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntésre nem lehet hivatkozni. A sztrájk jogszerűtlenségéről vagy jogellenességéről hozott bírósági döntéssel összefüggő törvényi határidők a felülvizsgálati eljárásban meghozott döntés közlését követő napon kezdődnek” – szól a kormányrendelet, ami addig lesz hatályban, amíg a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény.

A köznevelési államtitkárság ezzel együtt hangsúlyozta: a kormány és a pedagógus szakszervezetek között nem a további béremelés szükségességéről van vita, hanem annak időzítéséről.