Putyin Magyarország kilépését követeli a NATO-ból? A Moszkvába berendelt Orbán egyelőre hallgat

Ország

Oroszország sérelmezi sok egyéb között azt, hogy a NATO keleti irányba terjeszkedett. Moszkva azt hangoztatja, hogy a szervezet ígéretet tett arra, hogy a kelet-európai szovjet csapatkivonás és a német egység elfogadása után nem fog keletre terjeszkedni. Erről az ígéretről azonban egymásnak ellentmondó vélemények is megjelentek – írja a Telex.

Annyi biztos, hogy Oroszország a most ismertetett ajánlatában feltételként szabja meg, hogy a NATO-katonák vonuljanak ki az 1997 után taggá váló országokból ez Magyarországot is érinti, hiszen Lengyelországgal és Csehországgal együtt 1999-ben léptünk be a szervezetbe. Ezen felül még Bulgária, Románia, Lettország, Litvánia, Észtország, Szlovénia és Szlovákia, Albánia, Horvátország, Montenegró és Észak-Macedónia csatlakozott a kijelölt dátum után.

Orbán Viktor egyelőre nem foglalt állás a témával kapcsolatban, lehet, hogy ez a jövő heti moszkvai látogatásáig így is marad. Mindenesetre Gyurcsány Ferenctől már megkapta a magáét:

„Orbán némasága most fülszaggató kiabálás. A miniszterelnök barátja, Putyin orosz elnök azt követeli, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból. Egyszerűen szólva, adja fel az ország biztonságának legfontosabb garanciáját. A máskor a legkisebb brüsszeli vitából is nemzethalált vizionáló Orbán most mégis néma”

– olvasható Gyurcsány Ferenc bejegyzésében.