Kásler rámozdult az év történelmi kiállítására, menekülnek a tudósok

Ország

Kásler Miklós még decemberben indoklás nélkül, azonnali hatállyal mentette fel az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nagyszabású nemzetközi kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte, írja a 24.hu.

A lap értesülései szerint a váratlan lépés hatására karácsony és újév között mintegy tizenkét történész, régész és levéltáros szakította meg az együttműködést az 506 millió forintból megvalósuló, egy-egy látványosságot többek között a szentpétervári Ermitázsból és a Vatikánból kölcsönző tárlattal.

Január elejére derült ki, hogy Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója és csapata szerkezeti és tartalmi változtatásokat is terveznek a katalógusban, bizonyos témák teljes elhagyásával, ami felháborodást szült.

A projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak: ilyen feltételek mellett nem adja a nevét a kiállításhoz, a katalógushoz elkészült tanulmányának megjelenését letiltja.

Az új tartalomjegyzékben így a Válasz Online szerint már nem fog szerepelni Biczó Piroska, Feld István, Haramza Márk, Langó Péter, Szőke Béla Miklós, Végh András és Wolf Mária régész,Földváry Miklós vallástörténész, Madas Edit irodalomtörténész, Rácz György és Spekner Enikőlevéltáros, Szovák Kornél történész-filológus, Thoroczkay Gábor és Szende Katalin történész és Szakács Béla Zsolt művészettörténész. Vagyis a szerzők döntő többsége.

Elfogadhatatlan, ami történt. Régóta vagyok a pályán, de még csak hasonló eljárást sem láttam soha, sem itthon, sem külföldön. Három hónappal a megnyitó előtt kívülről személyi és tartalmi kérdésekbe belenyúlni szakmailag teljesen vállalhatatlan

– mondta a lapnak Révész László révész, muzeológus, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti tanszékének vezetője.