Elfogadta Novák Katalin a köztársasági elnök-jelölti felkérést

Ország

Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok – tette közzé Novák Katalin közösségi oldalán.

Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdász. 2014-től ő lett a kormány egyre fontosabbá váló demográfiai politikájának fő képviselője. 2017-től kezdve a Fidesz alelnöke.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a Fidesz-frakció köztársasági elnöknek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a keddi Kormányinfón.

A jelölésre az ellenzék is reagált:

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Facebook bejegyzésében ezt írta:

Orbán ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben. De Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak.

Orbán Viktor-os fülbevalót hord, a Fidesz elnökéhez végletekig lojális, az ország nagyobbik fele által nem támogatott jelölt. Olyan ember, aki szerint a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak. Aki arról beszél, hogy ne akarjanak a nők annyit keresni, mint a férfiak

 

Novák Katalint jelöli államfőnek Orbán

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint:

Elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok. Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet. Volt már ilyen elnökünk. De ennek vége. Párttitkárhelyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben. Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét

 

Ujhelyi István szocialista EU-s parlamenti képviselő is reagált a történtekre:

A köztársasági elnök a nemzet egységét kellene megteremtse. Novák Katalin csak a Fidesz egységét tudja.

Donáth Anna, a Momentum elnöke közzétette:

Ízlelgessük, Magyarországon ma úgy derül ki, hogy ki lesz az ország legfőbb közjogi méltósága, államunk elnöke, hogy Orbán Viktor bejelenti.

Az emberek pedig csak ülhetnek, nézhetik, hallgathatják a bejelentést.”

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint:

ha Orbán Viktor nyer 2022-ben, akkor nemváltó műtétet továbbra sem akarnak majd a gyerekek, az életszínvonal pedig marad olyan, mint most,

egy változás lesz: Áder János helyett Novák Katalin fog őrködni a nemzet megosztottsága felett.

A Mi Hazánk közölte: Novák Katalint nem tartják alkalmas jelöltnek.  A választások előtt néhány héttel,

egy leköszönő Országgyűlés által megszavazott köztársasági elnök helyett valódi választási lehetőséget, komolyabb legitimitású, nép általi államfőválasztást szorgalmaznak.

A párt saját jelöltet is megnevezett: Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát.