Hogyan kezelhető a fájdalmas diabeteses neuropathia?

Ország

A diabeteses neuropathia az idegek károsodására utal. Gyakorlatilag a cukorbetegség egyik fájdalmas tünete. Mit érdemes tudni róla? Milyen okai lehetnek a kialakulásának? Milyen tünetei vannak? Hogyan kezelhető? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A diabeteses neuropathia érintheti a perifériás idegrendszert, vagy pedig járhat a vázizmok sorvadásával. Utóbbi esetben beszélhetünk amiotrófiáról.

Milyen okai lehetnek a diabeteses neuropathia kialakulásának?

A cukorbetegség hatására a vércukorszint megnövekszik. Azonban a betegség miatt a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni a cukormolekulákat. Emiatt a cukormolekulák úgynevezett alternatív anyagcsereutakat keresnek. A folyamat következtében kóros cukor-fehérje kötések alakulnak ki.

Ezek a kötések pedig károsítják a védőburkát az idegrostoknak, emiatt alakul ki a diabeteses neuropathia. Kissé ellentmondásos ez a betegség, hiszen csökkennek a normális érzetek a páciensnél, azonban a fájdalom megjelenik.

Milyen tünetekkel jár a diabeteses neuropathia?

A diabeteses neuropathia esetében gyakran jelentkezik hirtelen jelentkező égő fájdalom, valamint nyilalló, szúró és hasogató fájdalom is. Jellemző, hogy az említett tünetek leginkább éjjel fokozódnak, melynek következtében a beteg nem tudja magát kipihenni. Ennek következtében alvászavar, depresszió és szorongás is kialakulhat. 

Sajnos az említett tünetek hosszú távon a páciens életminőségének jelentős romlásához vezethetnek. Ráadásul az érzéskiesések miatt akár talpfekélyek is kialakulhatnak a cukorbetegek esetében. Szóval az említett tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni. A Belvárosi Orvosi Centrum diabetológus szakorvosai elvégzik a diabeteses neuropathia kivizsgálását és kezelését egyaránt. Hozzásegítik a pácienseket az életminőség-javuláshoz.

Hogyan kezelhető a diabeteses neuropathia?

Amennyiben nincsenek tünetek, oki kezelést alkalmaz a szakorvos a diabeteses neuropathia esetében. Ha vannak panaszok és tünetek, akkor az oki kezelés tüneti kezeléssel egészül ki. Amennyiben megjelenik a fájdalom, valószínűleg a neuropathiás károsodás súlyos. Emiatt a cukorbetegségben szenvedők esetében az éves neuropathia-szűrővizsgálat elengedhetetlenül szükséges.

Nemcsak a szűrővizsgálat fontos, hanem a páciensek felvilágosítása is a lábápolással és az önellenőrzéssel kapcsolatban. Ráadásul a megelőző intézkedésekkel kapcsolatban is megfelelő tájékoztatást kell nyújtani a páciensek számára. Továbbá az említett intézkedések begyakoroltatására is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezek mind-mind hozzájárulnak a betegség kialakulásának megelőzéséhez. A diabeteses láb ellátásához érsebészre, gyógytornászra, gyógypedikűrösre, ortopéd orvosra és bőrgyógyászra egyaránt szükség lehet.