Szijjártó repül

Szijjártó Péter szabadságra ment, helyettese azt sem tudja, mikor tér vissza

Ország

Az afganisztáni krízis kellős közepén vette ki jól megérdemelt pihenőjét a külügyminiszter.

Napok óta szinte csak sport tematikájú Facebook-posztokat osztott meg Szijjártó Péter. A legutóbbi éppen egy Dzsudzsák Balázst méltató bejegyzés – hát, igen 3 forduló alatt 2 gól, 2 gólpassz és 2 gól előtti kulcspassz tényleg nem semmi.

Szijjártó helyettese ma sajtótájékoztatót tartott, és elárulta, mit csinál a főnöke.

Egyedül a tálibok jóindulatán múlik, hogy ki hagyhatja el az országot. Akik ellen 20 éve háborúzunk, azok jóindulatára vagyunk bízva. Őket kéri Amerika, hogy még ne lőjék szét a kabuli repteret

– ezzel kezdte az afganisztáni helyzet elemzését Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Elmondta, szombat óta várakozik egy 26 fős magyar csapat a kabuli reptéren, de már arról is voltak hírek, hogy elhagyták az országot.

Magyar szerint a csoport nem a magyar kormány alkalmazásban van, de „az ő hazahozataluk is biztosított, ha minden simán megy, belátható időn belül itthon lesznek”. Hozzátette:

Ők először nem kérték a magyarok segítségét, később a kormány felajánlotta. Hamarabb ki tudnak jönni más ország gépével, mintha megvárnák a magyar akciót.

Britek hozzák haza az Afganisztánban rekedt magyarokat

Beszélt arról is, hogy megszervezés alatt van a többi magyar kihozatala is, de pontos számot nem mondott azzal kapcsolatban,hogy hány magyar van kint Kabulban.

Senkit nem fogunk otthagyni

– jelentette ki Magyar, majd hozzátette, hogy önálló magyar mentési akció indul, de részleteket erről sem osztott meg.

Magyar Levente megemlítette azt is, hogy csak azoknak az afgánoknak és családtagjaiknak a kimenekítéséről lehet szó magyar részről, akik „a magyar katonák bajtársaiként” vettek részt a magyar misszió munkájában.

Magyar Levente arról is tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy Szijjártó Péter jelenleg szabadságon van, de azt nem tudja, hogy mettől meddig nem dolgozik a külügyminiszter. Magyar azt is elmondta, hogy biztonsági szempontokra tekintettel nem tud tájékoztatást adni a pápai NATO-gépekkel kapcsolatban.

“A miniszter a szabadságán is dolgozik” – reagált Szijjártó államtitkára a jachtos fotókra

Magyar keményen bírálta az EU-t, amely szerinte nem lépett időben, nem jelezte a megoldási javaslatokat, ehelyett most csak közleményeket adnak ki, és sajnálkoznak, hogy veszélybe kerültek az emberi jogok.

Hát igen, veszélybe kerültek

– állapította meg Szijjártó Péter helyettese, aki megjegyezte azt is, hogy nem tudja, hogyan fogja ezt a presztízsveszteséget kiheverni a Nyugat.

Vannak akik terroristának tartják a tálibokat és vannak akik nem

– ez volt a válasz arra, hogy Magyarország terroristának tartja-e a tálibokat.

A kormánytévében pár napja a magyar szabadságharcosokhoz hasonlították őket:

Az ’56-os magyar szabadságharcosokhoz hasonlították a tálibokat Orbán tévéjében

Mindeközben az országot uraló tálibok politikai vezetője és egyik alapítója, Baradar molla is megérkezett Kabulba. A tálibok pedig fontos sajtótájékoztatót tartottak kedden először azóta, hogy Kabult megszerezték. Ezt Zabihullah Mudzsahid, az iszlamista mozgalom szóvivője kezdte, aki elmondta, „ez egy büszke pillanat az egész nemzet számára”, hisz 20 év után kiűzték a külföldieket.

A nyugat fő aggodalma, hogy újra középkori körülmények közé kényszerítik-e a nőket. Erre a szóvivő enigmatikus választ adott:

Elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt a saría rendszere alatt [a Koránon alapuló muszlim jog]. Vállt vállnak vetve fognak velünk dolgozni. Biztosítani szeretnénk a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció.

(24.hu)