Intenzív osztály. kórház

Nagy átalakítára készül a kormány az egészségügyben?

Ország

Nagy átalakítás várható a magyar kórházakban – derül ki egy, az RTL Híradó birtokába került dokumentumból.

A csatorna információi szerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további tizenháromban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben.

Az RTL szerint a kérdéses dokumentumot az Országos Kórházi Főigazgatóság készítette a múlt héten. Ebben benne van, hogy

a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, és ügyeleti időben a nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük a kismamáknak.

A Fekvőbeteg-ellátási struktúra átalakításának szempontrendszere 2021 című dokumentumban többek közt arról írnak, hogy

ahol a betegforgalmi adatok alapján indokolt a műtétes osztály (pl. sebészet, traumatológia) megtartása, ott is törekszünk arra, hogy az ügyeleti feladatokat megyei kórház (vagy Budapesten a centrumkórház) lássa el a jövőben.

Lássuk a számokat!

Az elsődleges tervek szerint

2472 aktív ágy szűnik meg, ezeknek jelentős részét viszont szakápolási és krónikus kapacitássá konvertálják azokon a telephelyeken, “amelyeken továbbra is egészségügyi ellátás fog megvalósulni”.

Az aktív ellátás 6 telephelyen szűnik meg, további egy telephelyen a krónikus ellátás is megszűnik és kerül át a szociális szférához”.

13 telephelyen szűnnek meg vagy alakulnak át a műtétes szakmák.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a csatorna kérdésére azt közölte, hogy a dokumentum egy munkaanyag, a benne lévő adatokról pedig még nem született a döntés.