Hallo, Diktator! címmel készült film Orbánról és a magyar demokráciáról

Ország

A német-francia ARTE televízió készítette el a hibrid magyar politikai rendszerről szóló Hallo, Diktator! című dokumentumfilmet, mely igyekszik elmagyarázni Nyugat-Európának, hogyan veri szét a demokráciát Orbán.

A magyaroknak ismerősek lehetnek a  témák, amit  film bemutat, de így egyben, az összefüggésekre koncentrálva még nem láthattuk, hogyan gondolnak Orbánra és rendszerére a készítők.

A magyar felirat a feliratok ikonra kattintva érhető el.

A film ötlete akkor született, amikor a 2015-ös uniós csúcson Rigában Jean-Claude Juncker és Donald Tusk a közös fotóhoz várták Orbánt , akit az Európai Bizottság akkori elnöke diktátorként üdvözölt.

A film bemutatja azokat a brüsszeli vitákat, amik fokozatosan elszigetelték a Fideszt. A készítők számot adnak a Soros-ellenes kampányról, a civiltörvény elleni tüntetésekről, a CEU elűzésről is.

Bemutatják a Magyar Nemzet és Magyar Hang történetét, a Klubrádió körüli rádió frekvencia ügyeket, és Iványi Gáborék (a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) – kormányzati ráhatással sújtott működési nehézségeit is.

Hadházy Ákos az EU-s pénzekből épült, felcsúti kisvasúton ülve mesél Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korrupciós ügyeiről. A készítők megszólaltatják a filmben Magyar Bálintot is, aki több könyvet is írt a maffiaállamról. Kormányzati oldalról csak Kovács Zoltánt sikerült szóra bírni.

Számunkra semmi új nincs ebben az összefoglalóban, de ilyen mélységében még mi is kevésszer láthattuk az illiberális demokrácia okozta károkat.

A filmet természtesen (mint minden mást általában) érdemes bizonyos fenntartásokkal kezelni és több forrásból tájékozódni, hiszen itt is egy bizonyos nézőpontból láttatják a történteket. Ettől függetlenül erre az egész estés dokumentumfilmre érdemes rászánni az időt, hogy megértsük hogyan gondolnak Orbánra és rendszerére más országokban.