Nem büntetik meg Orbánt, mert temlomban gyülekezett, és ott szabad ilyet

Ország

Legalább 200-250 ember vehetett részt meghívóval január 30-án Kriza Ákos, a fideszes miskolci polgármester emlékére szervezett templomi búcsúztatáson, ahol Orbán Viktor miniszterelnök maszk nélkül mondott beszédet a gyászolók előtt. Kriza temetésére azonban már jóval kevesebben mentek el – tudta meg a Népszava Sándor Frigyes evangélikus esperestől. Szerinte a tömeges részvétel nem jelentett fertőzésveszélyt, hiszen az 1500 férőhelyes templomban akár kétszer ennyien is gond nélkül elfértek volna, betartva a járványügyi szabályokat.

A Miskolci Rendőr-főkapitányság az Orbán elleni feljelentést azzal utasította vissza, hogy

vallási közösségek szertartása (a házasságkötés és a temetés kivételével) nem számít államilag meghatározott rendezvénynek. Az adott vallási közösség maga dönt arról, hány embert hívnak el a búcsúztató istentiszteletre, a Miskolcon például nem volt korlátozás,

A rendőrség megvizsgálta az itt készült felvételeket is, és a temetőben szerintük már nem lehettek többen ötven főnél.

Sándor Frigyes evangélikus esperes szerint a tömeges részvétel nem jelentett fertőzésveszélyt, mivel az 1500 négyzetméteres templomban akár kétszer ennyien is gond nélkül elfértek volna a járványügyi szabályok betartása mellett.