BioNTech: Harmadik védőoltásra, vagy akár új oltóanyagra is szükség lehet

Ország

A Der Spiegel a BioNTech vadonatúj németországi gyárának főnökét kérdezte arról, hogy a gyár miért emeli meg a koronavírus elleni vakcina gyártási kapacitását 1,3 milliárdról 2 milliárdra – írja a hvg.hu.

Sierk Poetting elmondta, 750 millió vakcina az éves kapacitásuk, de a csúcskapacitást csak pár hónap múlva fogják elérni. Az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy

a vírus mutánsai miatt lehet, hogy harmadik oltásra is szükség lesz, netán egy teljesen új oltóanyagra. Ezért már azon törik a fejüket, hogy miképp fokozhatnák tovább a termelést.

Ha az Európai Unió vagy Németország sok pénzzel beszállna, az segítene? – kérdezte a lap tudósítója. “Tavaly még semmire sem mentünk volna több pénzzel, mert létre kellett hozni egy tömegtermelő kapacitást. 2020-ban 50 millió vakcinát gyártottunk, és ez volt a maximum. Most viszont már jól jön minden pénz, mert jövőre 3 milliárd vakcina a cél” – hangzott a válasz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentős összegű uniós pénzt ajánlott a fejlesztéshez. Poetting szerint ez ideális esetben középtávon komoly eredményeket hozhat.