Müller Cecíila

Müller Cecília: mutálódott a vírus, új szabályok jönnek

Ország

Mivel Magyarországot is elérte a koronavírus második hulláma, a fertőzöttek és az aktív fertőzöttek száma is újra magas, így szombattól újra élőben fogja minden nap (vasárnap kivételével) tájékoztatni az operatív törzs a magyar állampolgárokat a legfrissebb szabályokról és a legfontosabb védelmi intézkedésekről. Lakatos Tibor ezredes felidézte: a kormány január 31-én hozta létre az operatív törzset, az ügyeleti központot pedig február 25-én.

Az ügyeleti központ figyelemmel kíséri a magyarországi megbetegedési adatokat és az európai országok járványügyi helyzetét, a bevezetett intézkedéseket, információkat gyűjtenek, értékelik és javaslatot tesznek az operatív törzsnek a döntések meghozatalára.

Mint mondta, a járványügyi készültség idején is folytatták munkájukat. A rendőrség 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak megtartását elektronikus úton és egymillió alkalommal hagyományos úton.

Mint az operatív törzs, mind annak ügyeleti központja, az operatív törzs tevékenységében részt vevő minisztériumok, egyéb szervek megteszik a megfelelő intézkedéseket a most hozott jogszabályok alapján  – jelentette ki.

Új intézkedések kellenek

Már a nyár elején is tudtuk, hogy a járvány nem vonult el. Most pedig tanúi lehetünk, hogy a világban is újabb hulláma érkezett. Az adatokból láthatjuk, hogy az ezret közelíti a fertőzöttek száma. Ez a járvány természete, ezt eddig is tudtuk. A tavaszi hullámhoz képest mutálódott a vírus, így most már más intézkedéseket kell betartani – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos

Hangsúlyozta: most már sok új információ áll a birtokukban. Így most más stratégiát követnek. Most jellemzően a fiatalok érinti a járvány, főleg a 20–29 éves korosztályt. Náluk a betegség enyhén vagy tünetmentesen zajlik. Azonban

tovább tudják adni a vírust az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőnknek.

809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 16 920 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat krónikus beteg, így az elhunytak száma 675 főre emelkedett, 4382-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 11 863 fő – mondta Müller Cecília. Hozzátette, az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 600 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzötteinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év.

Most az a cél, hogy tudjuk élni az életünket, de be kell tartani a járványügyi intézkedéseket – fogalmazott a tiszti főorvos.

Több szabály is változik

Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – emelte ki. A legfontosabb szabály

a maszkok használatára vonatkozik, melyeket már nem csak a tömegközeledésen és az üzletekben kell viselni, hanem a színházakban, mozikban is.

Müller Cecília úgy fogalmazott: korában megengedett volt, hogy sállal, vagy ruhadarabbal takarja el valaki az arcát, hétfőtől azonban csak maszkot lehet viselni. Orvosi-, vagy textilmaszkot.

Az orrot és a szájat is el kell takarni – hangsúlyozta.

Továbbra is érvényesek a higiénés szabályok, kerüljük a zsúfolt helyeket, és figyeljünk a kézmosásra is, szappannal és langyos vízzel – emelte ki a tiszti főorvos.

Hozzátette: akinek bármilyen felső légúti tünete van, ne menjen tömegbe.

Megerősítette Orbán Viktor pénteki bejelentését, mely szerint hétfőtől a szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák, 23 órától be kell zárniuk. Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatási tilalom fennáll.

Október elsejétől csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be a gyerekek az óvodákba és iskolákba. A kisebb gyerekek esetében

a szülők bekísérhetik a gyereküket a mérésre, és ha bármi gond van, hazavihetik őket.

Müller Cecília hangsúlyozta: fontos, hogy beoltassuk magukat influenza elleni védőoltással, mivel így kevesebb lesz arra az esély, hogy elkapjuk a koronavírus-fertőzést. A vakcina október elsejétől lesz elérhető.

Folyamatosan tájékozódnak az intézmények ellátottságától és telítettségéről. Egy tervet is kidolgoztak, ami alapján haladnak a továbbiakban – mondta Müller Cecília. A terv szerint folyamatosan lépnek be az egészségügyi szolgáltatók.

Amint egy intézmény elérte a kapacitásának 80 százalékát jelzi azt, és abban a pillanatban új intézmény lép be a koronavírus fertőzöttek ellátásába

– fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: európai mintára döntöttek úgy, hogy

a hatósági házi karantént 10 napra csökkentik.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta: Magyarországon az egészségügyi alkalmazottak csupán öt százaléka fertőződött meg a vírussal.

A rendőr dönthet a bírságról

A járványügyi szabályok megszegésével kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta, a szabálysértési törvény lehetővé teszi, hogy a figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át, a szabályszegési feljelentésig a rendőr eldönthesse, hogy a szabálysértés súlya, annak veszélyessége milyen szankciót kíván meg.

Kiemelte azonban: a tavaszi, első hullám alatt sem büntettek azonnal a rendőrök. Először csak figyelmeztetik a szabályszegő állampolgárokat, hiszen nem a büntetés az elsődleges cél, hanem a szükséges járványügyi szabályok betartatása.

Hozzátette, a látogatási tilalom betartását a rendőrség nem ellenőrzi a szociális és egészségügyi intézményekben. Ott a személyzet végzi ezt a munkát.