Leszóltak a pártközpontból: “Gyurcsány verte szét az Indexet”

Ország

Egyszerre mondott fel több mint 80 újságírója az Indexnek, miután kirúgták a főszerkesztőt, és a portál egyre közelebb kerül a NER-hez.

A hvg.hu gyűjtötte össze, mit izzadtak ki a pártközpontból az eset kapcsán.

A Fidesz által hasonló módon, 2015-ben bekebelezett Origo cikke szerint az történt, hogy eddig a Momentum támogatói alkották az indexes állományt, most viszont Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció szerezte meg az irányítást. Ezért a Momentum szervezte a tegnapi tüntetést szerintük. Gyurcsányista manőverként írják le Szombathy Pál és Sztankóczy András kinevezését – mindketten távoztak egy nap után -, és úgy értékelik, hogy az MSZP és a DK csak “kényszeredetten, az utolsó percben” csatlakozott a tüntetéshez.

Az Origo magyarázatát átvette a Magyar Nemzet, és ugyanezt a központi narratívát hozza a Magyar Hírlap: “egyértelműen látható, hogy a baloldali befolyásolás érkezett meg az újsághoz”.

Természetesen beálltak a sorba a KESM alá vont megyei portálok is.

Mi lehetett a valódi ok?

Hogy miért történt valójában tömeges felmondás, arról talán hitelesebben nyilatkozott Fábián Tamás, az Index egyik munkatársa.

Fábián szerint a főszerkesztő, Dull Szabolcs kirúgásával átlépték a vörös vonalat.

Olyan nincs, hogy ha valaki hónapokig tartja a hátát értünk, a szerkesztőségért (hogy ne tudják hazug indokokra hivatkozva szétverni, megbontani, legyengíteni), majd ezt az embert elküldik, akkor mi nem mondjuk azt, hogy köszönjük szépen, ennyi volt

– írja.

Fábián szerint Dull Szabolcs kirúgásával a NER által szorongatott tulajdonos két lehetőséget hagyott nekik: megalkusznak ők is hatalom embereivel és saját magukkal, vagy brutális személyes kockázatokat vállalva következetesen tartják magunkat ahhoz, amit eddig mondtak. Utóbbit választották.

Az Index munkatársa szerint a NER végrehajtó-szerepbe sodródó tulajdonos is több dolgot tehetett volna.

Mondhatta volna, hogy nem bírja tovább a durva politikai nyomást, és feláll, mert nem fogja a teljes szerkesztőség akaratával szemben kirúgni a főszerkesztőt. Vagy kitarthatott volna addig is, amíg Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc embere (Vaszily Miklós) megelégelve a politikai akarat végrehajtásának elmaradását nem távolítja el őt. De a tulajdonos vélhetően egzisztenciális félelemből egy fekete-fehér, én vagy ő helyzetben úgy döntött, hogy inkább ő marad

– véli Fábián Tamás, majd szót ejt arról is, hogy mi történt volna, ha nem állnak fel.

Úgy látja, ekkor az Index útja a lassú végelgyengülés lett volna. Egy olyan lap, amire ha fél vagy egy év múlva ránézünk, akkor köszönöviszonyban sem lett volna azzal, amit emelt fővel, a saját szakmai integritásukat megőrizve készítettek.

Fábián szerint ezzel végeredményben megmentették a portált.

https://www.facebook.com/notes/f%C3%A1bi%C3%A1n-tam%C3%A1s/mi%C3%A9rt-%C3%A1lltunk-fel/672345706683790/?__xts__%5B0%5D=68.ARBt85jXM__u52pj7Qw6PtWONoq1js5Vhbuld8zqcG9qgF6rEq_spKqABGfNz5J1fnCRYSct-7Il7FN0WNp64x970sdwvxxYqKVH7_UQU7v6J9fZUtsOQogTtZ1wmAwitCNTZ1gfz5hGi_hGb_eCQg0gbDzieJTIxHxrlnXk7qYud5RL8IUNqrlrVTD3FoFaSA_XFWGHz1cSN9ZGRmAxvltkb5sO7TIW7KJXOv_eM5L3LYgF_SayAwkHpMYTns3KXPkf0p1g8JBFWnpVEr3-FcSR8nKZZHJjxIplXxuGj4Q8iVkPP6Nfhmy_m0H8SCTOzwpA4uE37t1KBPJM4nFmmA&__tn__=HH-R