Eltörlik a kötelező kéményseprést

Ország

Az országgyűlés úgy határozott, hogy eltörlik a kötelező kéményseprést a családi házak esetében, a jövőben mindenki a maga kedve szerint kérheti ezt. A szakszervezet szerint ez életveszélyes.

Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató. A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit.

 

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől.

Az Index azt írja, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete nagyon nem örül a hírnek, szerintük ez ugyanis életveszélyes, a terv miatt már korábban is Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték.

A szakszervezet úgy látja, az állam életveszélyesen kevés emberrel látja el a kéményseprési szolgálatot, tavaly állításuk szerint 600 településen nem járt kéményseprő. Mivel a magyar hatóságok nem válaszoltak aggályaikra, már a pápát kérték meg, hogy imádkozzon azokért, akik a kéményseprők hiánya miatt halnak meg