Ma kezdődik a MagdaFeszt a Csokonai Színházban

Kultúra

Ma kezdődik az I. MagdaFeszt a Csokonai Színházban. A Tisztuló horizont című álló- és mozgóképinstalláció 18 órától látogatható a teátrum nézőtéri büféjében. A tárlatot Kubik Anna színművésznő nyitja meg. Este 7 órától csendül fel a fesztivál nyitóelőadása, a Szabó Magda rádiójátékból íródott kortárs opera, A hallei kirurgus, amely Georg Friedrich Händel életébe, gyerekkora fontos epizódjába enged bepillantást. A darab zeneszerője és karmestere a Virtuózokból ismert Szüts Apor.

Az est második felében a korábbi főszereplő, Händel pasztoráloperája hallható, amely Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. Händel először 23 évesen, 1708-ban, Nápolyban alkotott meg egy serenatát Aci, Galatea e Polifemo címmel. Az idők folyamán a műnek számos változata született; a Csokonai Színház előadása az eredeti, 1708-as verzióra épül. Az Acis és Galatea Händel egyik legnépszerűbb vokális kompozíciója, a zenetudósok minden idők egyik legnagyszerűbb pasztorál-operájának könyvelik el. A fesztivált hagyományteremtő szándékkal, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából szervezte a Csokonai Színház.

Október 2. és 10. a debreceni írónő műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség. Meghívást kapott Budapesti Operettszínház musicalje, az Abigél, a Gózon Gyula Kamaraszínház előadása, az Agyigó − egy nő sorsa a XX. században, azaz Szabó Magda: az Ember, s bemutatják a Csokonai Színház két korábbi, nagysikerű előadását, Az ajtót és a Régimódi történetet is. A MagdaFeszt programját zenés, gyermek- és táncprodukciók is színesítik, de berendeznek egy Szabó Magda szabadulószobát is. A zárónapon, október 10-én a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika és Szirtes Edina Mókus ad koncertet.