Református püspök: az egyház miden tettének az evangéliumot kell szolgálnia

Kultúra

Az egyház minden tettének az evangéliumot kell szolgálnia és ebbe sosem fáradhat bele – mondta Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke, a reformáció hónapjának megnyitóján vasárnap este Budapesten.

A Deák téri evangélikus templomban megtartott zenés istentiszteleten Steinbach József hangsúlyozta: az “ige egyházának” szolgálata Jézus Krisztushoz, az ő evangéliumához kötött szolgálat. Bármit tesz az egyház, az csak az evangéliumot szolgálhatja, minden más tette “pótcselekvés és hiábavaló”.

Ez a szolgálat “huszonnégy órás szolgálat”, amelyet szenvedéllyel kell végezni “szívünk utolsó dobbanásáig” – fogalmazott a református püspök.

Kitért arra is: ez a szolgálat “helyhez kötött szolgálat”. “Nem a világ összes emberét és a világ összes gondját bízta ránk az Isten, hanem elsősorban azokat, akik között élünk”.

Ez a szolgálat továbbá elsősorban szóbeli szolgálat. Az evangélium hirdetése a mai, audiovizuális ingerekkel telített korban is elsősorban szóbeli tanítás kell, hogy legyen. Végül – mutatott rá – ez a szolgálat “hiteles élethez között szolgálat”. A munkánk eredményét pedig “bízzuk bátran Istenre” – tette hozzá Steinbach József.

A liturgiában részt vett Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, továbbá a magyarországi baptista, metodista és pünkösdi egyház főpásztorai. A MEÖT rendezvénysorozatának idei mottója: “változzatok meg értelmetek megújulásával”.

A reformáció hónapja hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul, amikor világszerte megemlékeznek arról, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet. A tanács munkájában számos egyház, egyházi szervezet megfigyelő státussal vesz részt, köztük a katolikus és az unitárius egyház.