Választási “kampány” Debrecenben: pöffeszkedő Fidesz, gyengécske ellenzék

Helyi hírek

Három hét van még a 2024-es EP- és önkormányzati választásokig, lássuk, milyen csodafegyvereket vetettek be eddig a “küzdő” felek Debrecenben.

Plakátmagányban ázó Papp Lászlók

Míg a város forgalmasabb utcáin lépten-nyomon fideszes arcok – Papp László polgármesterjelölt és az adott választási kerület képviselőjelöltje – vigyorognak ránk, a Mándi László-féle Összefogás Cívisvárosért Egyesület jelöltjeivel továbbra sem találkozhatunk. Az ellenzék cserébe telenyomta az oszlopokat a debreceniek számára kevésbé érdekes DK-MSZP-Párbeszéd “ikonikus” arcaival – Kunhalmi Ágnes, Dobrev Klára, Karácsony Gergely – ez kell a népnek!

Nyomokban előfordul még egy-egy molinó a Civil Fórum Debrecen Egyesületet hirdetve, illetve polgármesterjelöltjük, Gondola Zsolt Zoárd is kacsingat már ránk – Pappékhoz képest nagyságrendekkel kisebb volumennel.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület nemrég közölte, választási kampányához nem használ fel közpénzt, és nem zaklatja a választópolgárokat adománygyűjtéssel, kéregetéssel – üzenve ezzel a Fidesznek és az ellenzéki összefogásnak is.

Idétlenkedő fideszesek

A Fidesztől megszokhattuk, hogy az utolsó szavazatért is pofátlanul lehajol. Papp László ha kell, öltönyben fát ültet, farmerban kosarazik, diákokkal jópofiskodik, óóóóriási látványsportdrukker – de csak akkor, ha győz a csapat.

Fotó: Facebook/Papp László

Éhes választó nem megbízható választó – vallhatja az állampárt, be is röffentették nemrég a tócóskerti gulyáságyút, most pedig ingyen palacsintával igyekeztek a Fényesudvar lakóiban tudatosítani, hogy hova kell majd ikszelniük június 9-én.

Külön köszönet a sok szép, közpénzből vásárolt és osztogatott virágért:

A Pappéknál jóval magasabb polcon lévő Kósa Lajos mindeközben a szerinte “baloldali” Magyar Pétert próbálta kifigurázni a később franchise-rendszerben értékesített nadrágszíjas kampányával, de a Fico elleni merénylet kapcsán is arra a következtetésre jutott, hogy “baloldal”:

Kósa Lajos megpróbál lefölözni egy kis politikai hasznot a Fico ellen merényletből

De mit üzen az ellenzék?

Mándi László a Facebook-oldalán aktívan kampányol, rendre azt hangoztatva, hogy a debreceni városvezetés nem a helyiek érdekeit képviseli. Ezt az erőltetett iparosítással, különösképp az idehordott akkugyárakkal igyekszik alátámasztani. Mándi szerint a Fidesznél pánik van, és Papp László (aki nemrég azt nyilatkozta, nincs veszélyben a győzelme) ezért nem reagál a vitakihívására.

Mándi László a közösségi közlekedést is megreformálná:

Tarifaközösséget hozunk létre a városon belül a MÁV-Volán és a DKV között, hogy a debreceniek és a környék lakói bármilyen, a városban közlekedő buszra vagy vonatra fel tudjanak szállni, és a környező települések lakói számára is vonzó közösségi közlekedés legyen és ne autóval terheljék az egyébként is forgalmas Debreceni utakat.

Bővítjük a közösségi közlekedés kapacitásait. Előnyben részesítjük a közösségi közlekedés eszközeit a forgalomban, így rövidebb menetidővel és kevesebb késéssel utazhatnak a debreceniek! Utasközpontú, emberibb DKV ügyfélszolgálatot hozunk létre, amely gyorsan és megbízhatóan pár napon belül is válaszol az utasok által feltett kérdésre, panaszra.

Elérhetőbbé tesszük a kertségeket! Midi buszokkal tárjuk fel a kertségek főbb közlekedési útvonalait, ráhordva a meglévő gerincjáratokra. Ezek együtt kell, hogy járjanak az infrastruktúra (út, vízelvezetés és közvilágítás) fejlesztésével is

olvasható Mándi legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A Civil Fórum – ahogyan elnökük a Debreceni Napnak adott interjújában is elmondta – elsősorban az akkumulátorgyár-ellenességre épít. Fizetett hirdetésben is tolják már a Facebookon:

Gondola Zsolt korábban arról is beszélt portálunknak, hogy míg szerinte az ellenzéki összefogás beletörődött abba, hogy Debrecen akkugyár-főváros lesz, a Civil Fórum megtalálná azokat az eszközöket, amelyekkel leállíthatók a már zajló építkezések is.

Mi várható június 9-én?

A 2024-es önkormányzati választás kimenetele Debrecenben – bár számos tényező gyengítette, és még gyengítheti a kormánypártot – jelen állás szerint Fidesz-győzelmet sejtet. 50 százalék fölötti eredményt valószínűleg maga Papp László sem vár, ugyanis a párt belső felmérései szerint is csökkent a cívisváros jelenlegi polgármesterének támogatása.

Bízhat azonban az ellenzék széttagoltságában, már csak azért is, mert a Mándi- és Gondola-féle formációk mellett a Mi Hazánk színeiben Salánkiné Kuti Zsuzsanna is ringbe száll a polgármesteri székért, az egyéni választókerületek jelentős részében pedig a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is színesíti a nemfideszes palettát.

– Szilágyi Szabolcs –