Balázs Ákos zöldenergia

Az akkugyárakról egy szót sem ejtve népszerűsítették Debrecenben a kormány akkumulátoros “zöld konzultációját”

Helyi hírek

Online “zöld konzultációt” indított Magyarország kormánya, ezt igyekezett reklámozni Debrecenben György László kormánybiztos Balázs Ákos alpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

György László kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország kormánya azért kezdeményezte a zöldenergia konzultációt, mert Magyarország egy új gazdasági terület létrehozásában éllovas és nem követő. – Magyarország kormánya 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki azt, hogy 2030-ra a villamosenergiát 90%-ban szén-dioxid kibocsátás mentesen, környezetbarát, fenntartható módon fogjuk előállítani. A zöld energiát akkor tudjuk felhasználni, ha azt tárolni is tudjuk. Magyarország 2030-ra a 4. legnagyobb zöldenergia tároló gyártókapacitással fog rendelkezni a világon az USA, Kína és Németország után – húzta alá.

Debrecenben a város- és gazdaságfejlesztés kéz a kézben jár a környezetvédelemmel. Debrecenben együtt gondolkodik a város a polgárokkal, ezért a jövőnket meghatározó közös dolgainkról megkérdezzük a debreceniek véleményét

– hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester.

Hozzátette: a Debreceni Egyetemmel együttműködésben, tudományos háttérrel hozták létre a Zöld Kódexet, amiről szintén megkérdezték a debrecenieket, a jóllétüket befolyásoló 50 intézkedésre közel 60 ezer szavazat érkezett. Az 50 intézkedésből 10 intézkedés közvetlenül foglalkozik a zöld energia kérdéskörével.

Debrecenben a gazdaság- és a városfejlesztés kéz a kézben jár a környezetvédelemmel. A világban zajlik a zöld átállás, a zöld energia előállítása és annak tárolása meghatározó lesz a város versenyképessége és fenntarthatósága szempontjából, ezért is fontos, hogy minél több debreceni vegyen részt a Kormány által elindított “Közös ügyünk a zöldenergia” konzultációban – emelte ki a városvezető.

Az MVM-mel együttműködésben 2022-ben a Déli Gazdasági Övezetben, a repülőtér déli oldalán 52 hektáros területen telepítettünk napelemparkot. A kormány döntésének köszönhetően további fejlesztések vannak előkészítés alatt, amelyek az elektromos zöld buszok és villamosok energiaigényét biztosítják majd.

Akkugyáras és brüsszelezős kérdés

A kormány legújabb “nemzeti konzultációja” – igazodva a hagyományokhoz – csupa irányított kérdést tartalmaz, az elvileg zöld és környezetbarát akkumulátorgyártást pedig nem is merik néven nevezni.

Akkugyárak, burkoltan:

Kérdés: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország részt vegyen az elektromosjármű-gyártásban és az ahhoz kapcsolódó iparágak és területek fejlesztésében?
Magyarázat: Magyarországon ma az autóipar közvetlenül és közvetve 500 ezer embernek ad munkát. Az ő munkahelyeiket csak akkor tudjuk megvédeni, ha Magyarország részt vesz a világban zajló, az autóipart jelentősen érintő új technológiai versenyben. Ha nem alkalmazzuk az új technológiát, akkor a következő évtizedeket meghatározó fejlesztések nem Magyarországon fognak megvalósulni, ezzel elveszítjük versenyelőnyünket és gazdasági teljesítőképességünket, illetve munkahelyek ezreit.

Szemét, gonosz Brüsszel, nyíltan:

Kérdés: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Brüsszelnek változtatni kell elhibázott klímapolitikáján, amelynek árát ráadásul a lakossággal fizettetnék meg a nagyvállalatok helyett, amelyek a legnagyobb hasznot húzzák a szén-dioxid-kibocsátásból?”

Fotó: Facebook/Balázs Ákos