Boros József

Jó áron szerezhet meg önkormányzati tulajdonú épületeket Debrecenben Boros József, az ismert vállalkozó

Helyi hírek

Ha az erősen fideszes többségű debreceni közgyűlés csütörtökön megszavazza, egyedüli pályázóként, a minimális vételi összeggel vásárolhatja meg Boros József a debreceni, Széchenyi utca 43-45. szám alatti épületek önkormányzati tulajdonban lévő részét.

A Szilágyi Ferenc vagyonkezelési osztályvezető által jegyzett előterjesztés felidézi, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2024. január 25-ei határozatával nyilvános pályázat útján történő együttes értékesítésre jelölte ki a „lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű, 3564 négyzetméteres, a valóságban Debrecen, Széchenyi utca 43-45. szám alatti ingatlan Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező alábbi tulajdonrészeit.

A Közgyűlés az ingatlanrészek együttes vételárának alsó határát 254.900.000,-Ft (áfamentes) összegben határozta meg azzal, hogy a pályázó köteles 25 millió forint összegű pályázati biztosítékot nyújtani, mely nyertes pályázat esetén vételár előleggé alakul át.

Az épületek többsége már évek óta üresen áll. Műszaki állapotuk elhanyagolt, nem felelnek meg a mai előírásoknak. A településkép  védelméről szóló 19/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelet értelmében a Debrecen, Széchenyi u. 43-45. szám alatti ingatlan helyi egyedi védelem alatt áll. Erre tekintettel a főépület egybeépített szerkezetű részeit, azaz az utcafrontról induló L-alakú beépítés tartószerkezeti elemeit nem lehet visszabontani. Az utcai homlokzaton védettnek tekinthető minden homlokzatot alkotó elem, azaz a vakolás, tagozatok, a nyílászárók a kapuval, a héjazat, a bádogozás.

Debrecen Széchenyi utca 43-45.

A felhívásban előírt határidőn belül – 2024. február 29. napján 10.00 óráig – egy pályázatot nyújtottak be, amely megfelel a pályázati kiírásban foglalt alaki (formai) követelményeknek.

A pályázatra egyedüli ajánlattevőként az Aranybika Szálló Korlátolt Felelősségű Társaság (képviseli: Boros József ügyvezető) nyújtott be ajánlatot, mely szerint 254.900.000,-Ft vételár ellenében meg kívánja vásárolni az ingatlant. A pályázó ismertette hasznosítási elképzeléseit, mely szerint a szóban forgó ingatlanon társasházi lakásokat és üzleteket építene a hatályos Szabályozási Tervben foglaltaknak megfelelően. A pályázó a pályázati felhívásban előírt 25 millió forint összegű pályázati biztosítékot megfizette.

Szilágyi Ferenc, a Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztályának vezetője azt javasolja, hogy a közgyűlés a nyilvános pályázatot nyilvánítsa eredményesnek, és a pályázat nyertesének az Aranybika Szálló Kft.-t hirdesse ki.

Boros Józsefé a közelmúltban leégett, majd újjáépített Borostyán MedHotel is:

Egy éve égett le a nyíradonyi Borostyán Medhotel – így néz ki most