Az Ipar Napja Debrecenben

Az Ipar Napja Debrecenben: a fenntarthatóság jegyében rendeztek konferenciát

Gazdaság Helyi hírek

Az Ipar Napja Debrecenben – ezzel a címmel rendezett konferenciát és a szakkiállítást a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az önkormányzattal, a helyi akadémiai bizottság szakbizottságának közreműködésével. A fenntarthatóság kiemelt szerepet kapott a rendezvényen, amely Papp László polgármester hangsúlyozta: a debreceni gazdaság és az egész város átgondolt fejlesztése során egyaránt kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság.

Az elmúlt időszak intenzív gazdaságfejlesztése és az ezen alapuló átfogó városfejlesztés egyaránt átgondolt stratégia mentén, a fenntarthatóság jegyében zajlik Debrecenben – erről beszélt Papp László az Ipar Napja konferenciáján.

A polgármester elmondta, hogy a gazdasági övezetek fejlődését zöld fejlesztések is kísérik a napelemparkoktól a szürkevíz-technológián át a város körüli zöldfolyosókig, és tervben van a geotermikus energia ipari hasznosítása is. Mindez együtt fenntarthatóvá teszi Debrecen fejlődését.

„Az elmúlt évben komoly viták övezték az iparfejlesztést Debrecenben, és nyilvánvalóan az egyensúlyt ebben a tekintetben is meg kell találni. A gazdaság úgy fejlődjön, hogy a fenntarthatósági paramétereknek meg tudjunk felelni”

– hangsúlyozta Papp László.

Az egyre jelentősebb debreceni járműipar kapcsán Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja elmondta: jól állnak az ágazathoz kapcsoló, a kar képzéseit segítő beruházások. A műszaki kar épületegyüttesének háromezer négyzetméteres bővítése májusra elkészülhet, az egyetem ipari parkjában pedig várhatóan még idén egy járműipari kutatócentrumot alakítanak ki.

„Úgy kell elképzelni, hogy van benne négy oktatóterem, az egyikben virtuális valóság segítségével oktatjuk a hallgatókat, és van benne négy olyan műhely, melyeket szerintem bármely autóiparral foglalkozó vállalat megirigyelhet”

– fogalmazott  Husi Géza.

Husi Géza
Husi Géza

Mankovits Tamás, a műszaki kar gépészmérnöki tanszékvezetője előadásában áttekintést adott a vállalatokkal is együttműködve folyó képzésekről, amelyek a különféle ipari ágazatok szakember-utánpótlásának biztosítását szolgálják.

„Természetesen a mi legfontosabb feladatunk az, hogy a gépészmérnök-utánpótlását biztosítsuk nem csak a járműiparnak, hanem a gépiparnak, a mezőgazdasági iparnak, a gyógyászati iparnak és az élelmiszeriparnak is”

– sorolta Mankovits Tamás.

A stadionban lévő Hall rendezvénytérben szakkiállítás is kiegészítette az Ipar Napja programját. Több mint 30 vállalat mutatta be munkalehetőségeit és ipari újdonságait az érdeklődő fiataloknak.