LED-csere program Debrecen

Újabb ingyenes lakossági LED-csereprogram indult a debrecenieknek

Helyi hírek

A 2023-as ingyenes lakossági LED-csereprogram után újabb projekt indul Debrecenben a város önkormányzata és a CYEB Energiamegoldások Kft. együttműködésével. Papp László polgármester és Meixner István, a vállalat kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója 2024. január 16-án a program folytatásáról számoltak be. 

Papp László elöljáróban elmondta, hogy a 2023-ban rendkívül nagy sikerrel elindított LED-csereprogram folytatásáról döntöttek. 2023-ban Debrecenben január és február folyamán lehetett regisztrálni a csereprogramra, majd április 1-jén indult az energiatakarékos izzók átadása a sikeresen igénylőknek. Több mint 6 ezer háztartás regisztrált az ingyenes LED-csereprogramra, ami összesen 77 ezer led-izzónak a lakosság részére történő átadását jelentette. Ezzel pedig több, mint 250 millió forintot tudnak megspórolni a családok az izzók élettartamának végéig. A polgármester a környezeti hatásokat elemezve elmondta, hogy ezzel az akcióval 1140 tonna szén-dioxid megtakarítás is keletkezett.

Papp László bejelentette, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel Debrecen önkormányzata és a CYEB jóvoltából a LED-csereprogram ismét elérhetővé válik a város lakói számára. Most viszont már csak kizárólag azok regisztrálhatnak, akik 2023-ban nem jelentkeztek erre a lehetőségre.

Az idei akcióval kapcsolatban Papp László kiemelte, a regisztráció 2024. január 16-án indul. Most azoknak a családoknak a részvételére számítanak, akik tavaly kimaradtak a LED-csere akcióról. Az izzók száma a regisztrálók számától függ. 

LED-csere program Debrecen

A programba 2024. február 15-ig lehet regisztrálni

Amennyiben valakinek nincs internetszolgáltatása, e-mail címe, vagy elakadt a regisztrálásban, a DV Parking Kft. ügyfélszolgálatához (Malompark II. Füredi út 27. 1. emelet) bizalommal fordulhat. Az ügyfélszolgálaton nyitvatartási időben (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00 óráig, pénteken pedig 8:00-16:00 óráig) segítséget nyújtanak a regisztrációban.

Papp László hozzátette, hogy Debrecen önkormányzata nem csak a lakosság körében népszerűsíti az energiatakarékos fényforrások használatát, de a közvilágítást is ezen elvek alapján korszerűsíti a városban. Debrecenben a közvilágítási rendszer részeként mintegy 25.000 lámpatest üzemel. Ezek közül a 2023-ban elkezdett munka keretében eddig összesen 2.988 lámpatestet cseréltek le energiatakarékos LED-es fényforrásra. A közvilágítás-korszerűsítés további ütemeinek terveztetése és kivitelezése hamarosan folytatódik. 2024-ben további 2500-2600 lámpatest cseréjét tervezi a város.

Meixner István, a CYEB Energiamegoldások Kft. kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója elsősorban a tavalyi év akciójának szervezettségét méltatta. Ehhez nagy szükség volt a logisztikai feladatok hatékony megoldására és a lakosság elkötelezettségére is. 

Az igazgató aláhúzta, hogy ez a program az elmúlt évek egyik legnagyobb energiamegtakarítási sikerprojektje volt ez, hiszen már 700-800 település élt a LED-csereprogram lehetőségével. 

LED-csere program Debrecen

A regisztrációs folyamatot részletezve Meixner István úgy fogalmazott, hogy lényegesen egyszerűbb lett idén, hiszen az adatok kitöltése után csak a villanyszámlát kell feltölteni a felületre, viszont annak az összes oldala szükséges.

A regisztráló kétféle foglalathoz igényelhetnek izzókat. Az E 27 típusú (vastag) foglalathoz a régi 100, 75, 60 és 40W teljesítménynek, a vékonyabb E 14-s foglalathoz pedig a régi 60 és 40W teljesítménynek megfelelő LED-eket. Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 91 százalékkal kevesebb energia is elég egy izzószálas égőhöz képest.

Meixner István elmondta, hogy a vállalat meghirdette a „Zöld Bajnok” programot, amelynek alapja, hogy azok a települések, amelyek lakosságarányosan jó arányban regisztráltak a programba, azok megkapják a „Zöld Bajnok” címet, és a legjobban teljesítő település a program végén egy a településen kijelölt oktatási intézményt támogat kiosztott izzónként 5 forinttal.   

Személyes segítséget kapnak a debreceniek az ingyenes lakossági LED-csereprogramra való regisztrációhoz

Így csatlakozhat a debreceni LED-csereprogramhoz

A ledcsere.hu címen elérhető internetes oldalon a „Jelentkezés” menüpontra kattintva néhány perc alatt regisztrálhat bárki, akinek a nevén van villanyszámla. Néhány adat kitöltését, illetve a villanyszámla minden oldalának feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint a regisztráló otthonában található izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-fényforrásra jogosult. Fontos, hogy a regisztráció utolsó oldalán az igénylő átvételi helyként Debrecent jelölje be!

A jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik, így ez igénybe vehet néhány munkanapot. Az átvétel időpontjával kapcsolatban pedig a regisztrációt követő hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkezést visszaigazoló e-mailben található linkkel az igénylő a jelentkezési szándékát megerősíti.

LED-csere program Debrecen

A LED-csereprogramról

A magyar parlament 2020-ban elfogadott egy olyan törvényt, amely az energiakereskedelemmel foglalkozó cégek számára előír egy olyan kötelezettséget, amely a forgalommal arányosan egyfajta társadalmi hasznosságot is kimutató, a lakosság számára fontos jótékonysági akciót is képes kezelni. Ennek a törvénynek az alapján állapodott meg Debrecen önkormányzata a CYEB-el abban, hogy 2023-ban Debrecenben is LED-csereprogramot indítanak, hasonlóan az ország számos más településéhez települéhez, ahol ez a program szintén nagy népszerűségnek örvendett.

A LED-csereprogram pozitív hatása a környezet védelme mellett, hogy ezzel a háztartások hozzá tudnak járulni az ország villamosenergia-felhasználásának, s ezzel saját energiaköltségeiknek a csökkentéséhez.

A LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és a fényforrások akár 10 éves élettartamának köszönhetően használójuk sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít. 

Egy átlagos magyar háztartásban 20 izzó található, melyek fogyasztása a teljes villamosenergia-költség közel 1/3-át teszik ki.