A debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központ felújított épületének megszentelése

Semjén Zsolt Debrecenben: a kormány nem “ingatlanokat játszik át”, hanem az emberek akarják egyházi iskolákba járatni a gyerekeiket

Helyi hírek

Az a közfeladat-átvállalás, amelyet a görögkatolikus egyház Magyarországon végez, bizonyítja a görögkatolikus közösség életerejét és életrevalóságát – mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes csütörtökön Debrecenben.

Semjén Zsolt a Hajdúdorogi Főegyházmegye debreceni görögkatolikus oktatási és képzési központja felújított épületének ünnepélyes megszentelésén azt mondta, a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és Magyarország történetében: ha ez nem volna, szegényebb lenne a magyar egyház, az egyetemes egyház és Magyarország is. Szavai szerint a magyar görögkatolikus egyház őrzi, ápolja, műveli e hagyományokat, amivel mindannyiónkat gazdagít.

A debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központ felújított épületének megszentelése
Seszták Miklós, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kocsis Fülöp metropolita (b-j) a Hajdúdorogi Főegyházmegye felújított Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központjában Debrecenben az épület megszentelésének napján, 2023. december 7-én. MTI/Balázs Attila

Az átadott oktatási központ kapcsán kiemelte: az nem bezárkózó görögkatolikus erőd, hanem értékgazdagságot kisugárzó központ, egyrészt szellemi értelemben, másrészt azok a fiatalok, akik ott tanulnak, az élet minden területén megállják a helyüket az ott kapott értékekkel.
Semjén Zsolt kiemelte: az egyházi oktatási intézmények sajátja a teljesség, amit a test, a szellem és a lélek antropológiai összetettsége és egysége jellemez.

Azt mondta, “kevés olyan jó helyre menő ingatlanadomány volt” az országban, mint az egykori debreceni MÁV-területek átadása az egyháznak.

A debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központ felújított épületének megszentelése
Kocsis Fülöp metropolita megszenteli a Hajdúdorogi Főegyházmegye Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központjának felújított épületét Debrecenben 2023. december 7-én. MTI/Balázs Attila

Megemlítette, gyakran az a vád éri a kormányt, hogy “ingatlanokat játszanak át” az egyházaknak, holott ez fordítva igaz: az emberek akarják egyházi iskolákba járatni a gyerekeiket, az egyház hajlandó átvenni és működtetni az intézményeket, a közfeladat-átvállalást pedig a kormány támogatja.

“Az állam fillérre ugyanúgy finanszírozza az egyházi és az állami iskolákat” – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Papp László  polgármester kiemelte, a város kiváló oktatási rendszere tette lehetővé, hogy Debrecen az ország gazdasági húzóerejévé válhat.
Azt mondta, a családok nagy bizalommal fordulnak az egyházi oktatási intézményekhez: minden negyedik diák egyházi iskola jár, aminek Debrecenben megvannak a történelmi alapjai.

A debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központ felújított épületének megszentelése
Papp László polgármester beszél a Hajdúdorogi Főegyházmegye Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központja felújított épületének ünnepélyes megszentelésén Debrecenben 2023. december 7-én. MTI/Balázs Attila

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita – amikor megáldotta az intézményt – jelezte: aki áldást mond, Isten jelenlétét hozza ide, mert “az áldás maga az Isten”.

A magyar görögkatolikus egyház feje emlékeztetett: a debreceni oktatási és képzési központ mellett az elmúlt csaknem öt esztendőben nyolc helyen építettek, illetve újítottak fel óvodákat az ország különböző térségeiben, a debreceni intézményátadás egyúttal óvodafejlesztési programjuk zárórendezvénye is.

Az egykori debreceni Faraktár utcai MÁV oktatási központ egymilliárd forintnyi, jelentős részben kormányzati forrásból újult meg: az ötezer négyzetméteres épületkomplexumban több oktatási intézmény – óvoda, szakképző, speciális nevelési igényű gyerekek foglalkoztatója – mellett a Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat irodai központja is helyet kapott.