Csányi Sándor interjú

Csányi Sándor: átérezzük, hogy mekkora tragédia az, ha a gyerekkel nincs minden rendben

Helyi hírek

Mikulás-napi adományt hozott Debrecenbe Csányi Sándor és debreceni születésű felesége, Tenki Réka. A színész házaspár rendszeres adakozó hírében áll, ennek kapcsán kérdeztük a Kontroll című filmmel országos ismertségre tett művészt.

Felesége, Tenki Réka debreceni kötődése miatt esett a választásuk erre az alapítványra. Ha ez nincs, akkor ki kapta volna az adományt?

Mindenképpen valamilyen gyerekekkel kapcsolatos alapítvány. Ha az embernek gyereke lesz, érzi a bőrén, hogy az a legfontosabb, hogy vele minden rendben legyen. A mi életünk szerencsésen alakult, de átérezzük, hogy mekkora tragédia az, ha a gyerekkel nincs minden rendben. Ha valahol nagy szükség van a pénzre, akkor ez az a hely, ahol gyerekekkel foglalkoznak.

Milyen más szempontok vezénylik még önöket, amikor adományoznak?

Ha lehet, akkor inkább családokat, mélyszegénységben élőket támogatunk. Nem én vagyok a döntéshozó, egy alapítvány áll mögöttünk, ahol szem előtt tartják, hogy azok kapjanak adományt, akik számára nincs biztosítva a mindennapi étkezés, vagy a fűtés. Tüzelővel, ruhával, tartós élelmiszerrel segítik őket. Számos egyéb csoportot – hajléktalanokat, állatmenhelyeket stb. – is lehet támogatni, azt gondolom, mindenkinek a saját élete határozza meg, hogy melyik irányba indul el.

Mit javasol azoknak, akik adományozni szeretnének?

A segítséget nem lehet erőltetni, belülről kell gyökereznie. Ha akár havi 30-40 ezer forint nem jelent gondot, akkor bátran vágjon bele. Egy rászoroló gyerek karácsonyát boldoggá tenni, megnövelni az esélyét, hogy meggyógyuljon, sokkal nagyobb öröm, mint a sokadik műanyag játékot megvenni a sajátunknak. Azt is tapasztalom, hogy a nehezebb anyagi helyzetben lévők szívesebben adakoznak, mint a teljes anyagi biztonságban élők.

Jobban együttéreznek a rászorulókkal?

Igen, és – nem akarok sztereotipizálni, de – van az üzletember, akit elkap a gépszíj és csak azt nézi, hogy “termelni, és magamnak”. A karácsony jó alkalom arra, hogy észrevegyük, vannak olyan emberek is, akiknek kevésbé alakult szerencsésen az élete. Természetesen – ha megengedhetjük magunknak – bármikor érdemes adományozni, de úgy tűnik, karácsony előtt érzékenyebbek az emberek.

A színészek jelenlegi helyzete lehetővé teszi, hogy rászorulókon segítsenek?

A színházi színészek átlagosan 250-300 ezer forintot keresnek havonta, ez – ha csak az albérletek árait, a gyereknevelés költségeit nézzük – nem az az összeg, amiből azt mondhatjuk, hogy jól meg lehet élni. Persze nem lehet bennünket egy kalap alá venni, teljesen más egy kezdő színész helyzete, mint egy már befutotté, pláne ha filmben vagy sorozatban is szerepel. Az én karrierem szerencsére úgy alakult, hogy vissza tudok adni egy kicsit abból az anyagi biztonságból, amit megteremtettem magam körül.

Mit javasol egy kezdőd színésznek?

Nézzen körül a világban, járjon nyitott szemmel, és vegye észre azokat, akik segítségre szorulnak.

– N. Nagy Sándor –