Szeged, csomagolásmentes nap, SZTE, TIK, környezetvédelem, kézműves

Az újrahasznosítás fontosságára hívták fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetemen a csomagolásmentes napon

Helyi hírek

Október 3-án kedden csomagolásmentes napot tartottak a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A csomagolásmentes napon a környezet védelmének egy egyszerű módjával akarták megismertetni az embereket a szervezők. Nem titkolt céljuk volt, hogy felhívják az egyetemi dolgozók, diákok és a város polgárainak figyelmét a fenntartható és az egyszerhasználatos csomagolásokat mellőző életmód fontosságára.

Egy átlagos magyar polgár 2021-ben 416 kg szemetet termelt, és ennek mindössze 34,9 százalékt hasznosították újra vagy komposztálták. Az Európai Unióban Németországban a legmagasabb az újrahasznosítási arány, ahol a hulladék 71,1 százalékát hasznosítják újra, míg a legkisebb Romániában, ahol ez mindössze 11,3 százalék. Magyarország a 34,9 százalékkal az alsó harmadban helyezkedik el a többi uniós országhoz képest. De mindenképpen szükséges javítani ezen az eredményen, hiszen az Unió célja, hogy 2030-ra 60 százalékra emelje az újrahasznosított anyagok mennyiségét.

A fenntarthatósággal foglalkozó munkatársak, az egyetem oktatói és diákjai mellett, a Szegedi Komposztfutárok és a Csipetke Csomagolásmentes Bolt is képviseltette magát, utóbbiak a fenntarthatóbb vásárlás és takarítás, valamint a komposztálás témakörébe avatták be az érdeklődőket.

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett az emberi, társadalmi, kulturális és környezeti értékek megőrzésében és a környezeti felelősségvállalás, vagy épp a fenntartható fejlődés támogatásában, emiatt is tartotta fontosnak a rendezvényt.

A szervezők ügyességi és társasjátékkal, kvízekkel és többfajta kézműves foglalkozással is készültek, így mindenki találhatott kedvére való tevékenységet, amivel játékos formában mélyülhetett el a csomagolásmentes életmód rejtelmeiben.

A programon való részvétel ingyenes volt, de  szervezők kérték, hogy a kézműves foglalkozásokon részt vevők hozzanak magukkal régi, elnyűtt pólókat, amelyekből majd táskákat és karkötőt készithettek.

Fotó:Frank Yvette