Papp László személyesen adta át az első esővízgyűjtőket a Debrecen déli részén élőknek

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata számos partnerrel együttműködésben életre hívta A víz a közös kincsünk elnevezésű kampányt, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára – emlékeztet közleményében a városvezetés.

Mint írják, a kampány keretében esővízgyűjtőket lehetett igényelni a déli városrészben élőknek. 2023. szeptember 22-én adták át az első esővízgyűjtőket, amiben Papp László polgármester és Vadon Balázs önkormányzati képviselő is segédkezett.

Az esemény kapcsán Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat nagyon sok olyan akciót indított már el, amelyek hozzájárulnak a város környezettudatos működtetéséhez, szépítéséhez. Régóta ismert tavasszal az egynyári virágok, ősszel a lombgyűjtő zsákok osztása.

“Készülünk a kiszáradt kutakra?” Gyanakvással fogadta a debreceniek egy része az esővízgyűjtős projektet

Ezt a sort egészítette ki az önkormányzat nemrég egy új kezdeményezéssel, az esővízgyűjtőkre való pályázás lehetőségével. Nagyon népszerű volt ez a pályázat, mert a Debrecen érintett, déli városrészében élők rövid idő alatt mind a 485 darab rendelkezésre álló esővízgyűjtőt igényelték. Ezeket osztják, illetve osztották ki 2023. szeptember 22-én – pénteken –, illetve a hétvégén. Ennél is többen szeretnének azonban még ilyen esővízgyűjtőket, ezért az a döntés született, hogy ez az akció városszerte folytatódni fog.

Egyre több az olyan eső, melynek során viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullik Debrecenben is. Papp László véleménye szerint – mivel a fenntarthatóság életünk nagyon fontos része – ennek a csapadéknak egy része az esővízgyűjtés segítségével megtartható lenne öntözési célra, s ezzel nagyon sok, ma még locsolásra használt ivóvizet lehetne kiváltani.