Baleset a CATL építkezésén

Kemény kérdések Debrecen önkormányzatához és a CATL-hez: “Ki vállal felelősséget az emberekért, a családokért?”

Helyi hírek

Az akkumulátoripari beruházásokról és a globális környezetvédelem fontosságáról ír legfrissebb közleményében a Debrecenben épülő akkugyárak ellen leghangosabban tiltakozó szervezet, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ).

A portálunkhoz eljuttatott írásban úgy fogalmaznak, “egyesületünk aktív tagjai egyéni szinten a családjukat szeretnék megóvni a fenyegető veszélytől, melyet a CATL akkumulátorgyár és a kapcsolódó gyárak (Semcorp, EcoPro) okozhatnak”.

Úgy véljük, Mikepércs és Debrecen, valamint a környező települések lakói mind élhetnek az egészséges környezethez való jogukkal. A Mikepércsi Anyák küldetése pedig, hogy a minket megillető emberi jogaink védelmében kiálljon

– írják, hozzátéve: hangsúlyozzák a globális környezetvédelem fontosságát és a közösségi részvétel jelentőségét.

Válaszoltak a német autógyártók a Mikepércsi Anyák nyílt levelére – nincs megnyugvás

Az egyesület közleménye szerint aktívan dolgoznak azért, hogy a közös párbeszéd megvalósuljon a beruházókkal a társadalmi érdekérvényesítés okán, a kommunikáció pedig nyílt és az EU irányelveknek megfelelően átlátható legyen, az információkhoz való hozzáférés pedig ellenőrzötten is biztosítottá váljon. 

Kérjük, hogy a környezetvédelmi hatóság a debreceni Déli Ipari Park üzemeinek egészségügyi hatásait részletesen vizsgálja ki, mert a felsőküszöbértékű károsanyag kibocsátás határéték alatt tartva is közvetlen fenyegetést jelent az érintett lakosság számára. A környezeti terhelés tény, amit a kockázatokra való tekintettel számszerűsíthetővé kell tenni a felmerülő aggályok miatt

– írják a Mikepércsi Anyák.

Videóüzenet is készült a témában:

A MIAKÖ közölte, továbbra is aggodalommal figyelik Magyarország kormányának akkumulátornagyhatalmi törekvéseit. A Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia következtében gombamód szaporodó ázsiai beruházások gazdasági fejlődést ígérnek, ugyanakkor hivatalosan nem kimondott környezeti kihívásokat és lakossági aggodalmakat is felvetnek, különös tekintettel a magyar családokat érintő életszínvonalbeli minőségromlásra. Ezeket a kockázatokat a kormánynak kötelessége felmérni és kezelnie is kell!

Emlékeztetnek, nemrégiben Wang Wenbin, Kína külügyminisztere fontos kérdésekre hívta fel a figyelmet, amikor kijelentette, hogy nem lehet hagyni, hogy a környezetszennyezés globális problémáját önző módon hagyja figyelmen kívül Japán. A Debrecenbe tervezett CATL akkumulátoripari beruházás kapcsán felmerülő kérdések is hasonló globális szempontokat vetnek fel. A vegyi anyagokból eredő környezeti és egészségügyi kihívásokat csak közös erőfeszítésekkel lehet megoldani. Ez mindannyiunk közös érdeke. 

KÍNÁNAK AZONNAL ABBA KELL HAGYNIA, HOGY ÖNZŐ MÓDON KITESZI MAGYARORSZÁGOT A RÁKKELTŐ, VEGYISZENNYEZŐDÉSEK KOCKÁZATÁNAK. NE HAGYJUK, HOGY MAGYARORSZÁG VIZE KÍNA SZÉGYENFOLTJA LEGYEN!

– üzenték Kínának a Mikepércsi Anyák.

Az egyesület konkrét válaszokat vár arra, Debrecen önkormányzatától és a CATL-től, hogy az egészségügyi problémák felmerülése esetén ki vállal felelősséget az emberekért, a családokért. Továbbra is követelik a beruházások átláthatóságát, ami mindezidáig nem valósult meg.

Megtanítják a debrecenieket, hogyan takarékoskodjanak az esővízzel