Kósa Lajos csőben Civaqua

“Egyre valószínűbb, hogy a Civaqua-program az akkugyárak vízigényének kiszolgálására lett leporolva” – Varga Zoltán sötét jövőt vizionál

Helyi hírek

“Több évtizede kongatják vízügyi szakemberek a vészharangot, majd az első Orbán-kurzus is elismerte, hogy Debrecen és környéke hathatós segítség, jelentős vízutánpótlás nélkül egyszerűen kiszárad. De, így is a város környéki tavak kiszáradása, a Nagyerdő, a pótolhatatlan tölgyesek szinte visszafordíthatatlan pusztulása kellett hozzá, hogy Orbánék komolyan vegyék az elsivatagosodás veszélyét. Gondoltuk mi, és a gyanútlan debreceni lakosok” – állítja portálunkhoz eljuttatott közleményében Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő.

A debreceni politikus szerint bár elkezdődött a Civaqua-beruházás, láthattuk Kósa Lajost, városunk kormánypárti képviselőjét épülő víznyomócsőben idétlenkedni, mégis egyre inkább valószínű a már rég suttogott hír: “a Civaqua-program nem Debrecen megmentéséért, sokkal inkább az Orbán-mánia, a jövőnket pusztító akkugyárak vízigényének kiszolgálására lett leporolva, előrángatva minisztériumi fiókok mélyéről”.

Még, az amúgy is, az eredeti tervekhez képest „kiherélt” Civaqua program szakmai anyaga elismeri, hogy ahhoz, hogy a Debreceni Nagyerdő életmentő vízutánpótlásának érdemi növeléséhez, majd az Erdőspusztai tavak biztonságos vízellátásának biztosításához a tervezett és meglévő tározótavak mellett meg kell épülnie a bocskaikerti tározónak, legalább 1,0 millió m3-es kapacitással

– emlékeztet Varga.

A TIVIZIG nyugtatja a lakosságot Civaqua és CATL-ügyben

Mint írja, a tározó hiányában a Debreceni Nagyerdő vízhiány miatt pusztuló faállományának romlása megállíthatatlan. A tározó építése a terveknek megfelelően elkezdődött, majd a földmunkák egy részének elvégzése, és a védett fecskék fészkének elpusztítása után le is állt. Mára kiderült az ok maga is: az előzetes, és többször is módosított tervek, az elkezdett, majd félbehagyott talajmunkák, az odahordott vízzáró agyag mind mennek a kukába, mert a tervezett bocskaikerti víztározó milliókért kialakított medrében, a mindenki másnak tilos, a Fidesz-csókosoknak elfogadott napelempark kerül majd megépítésre. Ennek okán a helyi településrendezési terv módosításra került, a kivitelezési munkák el is kezdődtek – írja az ellenzéki képviselő, aki úgy véli, a Fidesz olvasatában a kínai akkugyárak tövében nincs, nem kell élhető jövő, nincs szükség se a Nagyerdőre, se a kétszázezer debrecenire.

Varga Zoltán szerint az éltető víz Orbán beteges mániájára kell, ezért Debrecen és környéke Nagyerdőstől, Fancsikai-tavastól a Fidesz terveinek megfelelően megy a lecsóba, a többit a betelepítendő ázsiai rabszolgamunkások majd elintézik.