Catl akkumulátorgyár Debrecen

A TIVIZIG nyugtatja a lakosságot Civaqua és CATL-ügyben

Helyi hírek

A Debreceni Vízmű után a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság is közölte álláspontját a debreceniek (vélhetően nagy) többsége által elutasított kínai akkumulátorgyár és a Keleti-főcsatorna vizét Debrecenbe hozó Civaqua-projekt kapcsán.

A TIVIZIG honlapján olvasható közlemény leszögezi:

Nem szerepel a Civaqua-program céljai között ipari víz biztosítása Debrecen számára. A város ipari területén tervezett akkumulátorgyár építése körül kialakult vitában többször elhangzott az a minden alapot nélkülöző felvetés, hogy a több évtized után a megvalósítás útjára lépett Civaqua-programmal a gyár vízigényeinek kiszolgálása a cél. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság együttműködésében megvalósuló projekt azonban kizárólag vízgazdálkodási és természetvédelmi, illetve utóbbihoz kapcsolódóan szociális és jóléti célokat szolgál.

Egy kis történelmi visszatekintés (Keleti-főcsatorna megépítése, a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) füstbe ment terve) után hangsúlyozzák a Civaqua olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését. Ipari víz biztosítása nem célja a programnak – szögezik le ismét.

“Nem lehet a népakarattal szemben vezetni Debrecent” – a Civil Fórum is levonta a következtetést a botrányos lakossági fórum után

A TIVIZIG felidézi, a projekt keretében már épül az a csővezetékekből és tározókból álló rendszer, amely a Keleti-főcsatorna vizét a Tócó forrásvidékére vezeti. A beruházás végén ez a rendszer képes lesz másodperceként akár 280 liter vizet juttatni a Tócóba, így az utóbbi időben több alkalommal is kiszáradt vízfolyás állandó vízpótlása megoldott lesz. A debreceni Vezér út térségében már épülő huszonháromezer köbméteres tározó pedig azon túl, hogy tartalék vízbázist jelent, szociális, jóléti célokat is szolgál majd. A 2021 végén a tervezéssel megkezdődött kivitelezési munkálatok jó ütemben haladnak, jelenleg már 60 százalékos a készültség.

A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft. A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.

Az igazgatóság közleménye szerint ezzel párhuzamosan zajlik már a Civaqua-program második ütemének előkészítése is. Ennek során egyebek mellett a Nagyerdő, valamint az Erdőspusztai-tározók vízpótlásának műszaki megvalósítási lehetőségeit készítik elő a szakemberek 2023. június 30-ig. Ezekre a tervekre alapozva lehet majd a Civaqua teljes megvalósításához szükséges forrásokra a pályázatokat benyújtani.

Majd harmadjára is megismétlik: a Civaqua olyan térségi fejlesztést jelent Debrecen számára, amelynek célja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítése, ipari víz biztosítása nem feladata.