Alsózsolca akkumulátorüzem

Debreceni segédlettel demonstráltak az alsózsolcai akkubontó ellen, a polgármester is kiáll a népakarat mellett

Helyi hírek Ország

Lakossági fórumon tiltakoztak az alsózsolcaiak a szlovén Andrada cég tervezett beruházása ellen. A Miskolc melletti településen az ott dolgozók előre rettegnek attól, hogy néhány méterre tőlük veszélyes anyagokat bontanak majd szét.

A Népszava tudósítása szerint Szilágyi László, a város független polgármestere bevezetőjében elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához beérkezett kérelem alapján tudták csak meg, hogy előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft. évi 10 ezer tonna veszélyes hulladékot – használt akkumulátort – feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében.

Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, s a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik

– fogalmazott.

Gyanús hátterű cég

Az Andrada Kft-t idén január 26-án alapították hárommillió forintos tőkével Nagypáliban, majd egy augusztus 21-i bejegyzéssel székhelyüket Miskolcra tették át, vagyis egy nemrégiben alakult, ismeretlen előzményű céget támogat a magyar állam közel ötmilliárd forinttal – ismertette a városvezető.

Kis híján megverték a frissen bejelentett akkumulátorüzem képviselőit Alsózsolcán

Az egyik önkormányzati képviselő azt is kinyomozta, hogy a beruházást tervező céget a szlovén adatbázisban nem találták meg, ezért úgy vélik, hogy a kft-t kifejezetten erre az alsózsolcai beruházásra hozta létre három szlovén magánszemély, akik egyike ráadásul Magyarország tiszteletbeli konzulja, ami felveti a politikai szál, az összefonódás gyanúját.

Az alsózsolcai lítium-akkumulátor feldolgozás októberre 30, 2024 végére már 200 főt foglalkoztat majd, a polgármester fel is tette a kérdést, hogy “mit fog csinálni ennyi ember”? Egyúttal bejelentette, hogy két petíciót is indítottak a gyár ellen, egyiket a helyiek számára, a másikat pedig bárki aláírhatja, mindkettőben azt követelik, hogy ne épüljön akkumulátorbontó a város határában.

Debreceni momentumos képviselő is besegített

A közmeghallgatás előtt ellenzéki politikusok akcióztak – derül ki Szabó Bence debreceni momentumos önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzéséből.

A debreceni képviselő Stummer János (Momentum) , Lőcsei Lajos  (Momentum) és Erdei Sándor (a miskolci 12-es választókörzet független képviselője, Rokker Zsoltti) társaságában meglátogatta a tervezett gyár épületét, és lezárta a bejáratot.

Debrecenben hosszú hónapok óta küzdünk a Fidesz akkumulátor-nagyhatalmi ámokfutásával. Mára azonban ez az ügy jóval túlnőtt városunkon.

Nyíregyháza, Fót, Göd, és még napestig sorolhatnám a településeket, melyeket ki akarnak szipolyozni a méreggyárak, melyeket a Fidesz akadálytalanul enged garázdálkodni, sőt súlyos milliárdokkal támogatja is őket.

Ma éppen Alsózsolcán tartanak közmeghallgatást, az ide tervezett akkumulátor feldolgozó üzem kapcsán, ahol úgy érzem, kötelességem jelen lenni. Itt a helyem, és ott a helyem mindenhol, ahol a lakosság küzd a méreggyárak ellen

– foglalta össze gondolatait Szabó Bence, majd a végén hozzátette: “Nem adjuk sem az alsózsolcaiak, sem a debreceniek, sem egyetlen magyar ember jövőjét!”

Fotó: Facebook/Szabó Bence

Kapcsolódó: 

“A 2024-es választás az igazság pillanata lesz Debrecenben” – interjú a debreceni önkormányzat három legfiatalabb ellenzéki képviselőjével