Esővízgyűjtő Papp László CATL

“Gyűjtsön esővizet Szijjártó Péter!”

Helyi hírek

A Párbeszéd-Zöldek esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert.

Tordai Bence, a párt társelnöke csütörtökön arra reagálva vitt esővízgyűjtő konténert a külügyminisztériumhoz, hogy a debreceni akkumulátorgyárat építő CATL cég támogatásával ilyen edényeket kapnak Debrecen lakói.

Az online közvetített sajtótájékoztatón az ellenzéki politikus kijelentette: az esővíz kevés lesz, hogy ellensúlyozza azokat a vízhiányból fakadó problémákat, amelyeket a gigagyár okoz.

Hozzátette: egyébként “szép dolog” Debrecen fideszes vezetésétől, hogy kiosztja ezeket a műanyag hordókat, de azt elhazudták, hogy körülbelül 40 ezer köbméter lesz a napi vízigénye az új akkumulátorgyárnak, ha felépül.

Jelezte, párttársa, Jávor Benedek az Európai Bizottságnál kezdeményezett a kormány ellen kötelezettségszegési eljárást, mivel ezzel a beruházással a magyar kormány megsérti a víz keretirányelvet, a gyár megvalósulásával ugyanis a Hajdú-Bihar vármegyei vízbázisból a vízkivétel háromszorosan meg fogja haladni a vízpótlást.

Ez azt jelenti, hogy az egyébként is kiszáradó alföldi régióban totális szárazság lesz, még mélyebbre zuhan a talajvíz szintje a debreceni ivóvízellátást is veszélyeztetve

– mondta.

“Készülünk a kiszáradt kutakra?” Gyanakvással fogadta a debreceniek egy része az esővízgyűjtős projektet

Ugyancsak Jávor Benedek kezdeményezésére azért is eljárást indít az Európai Bizottság, mert az akkumulátorgyár-építés “keresztbe vágja” az uniós forrásból finanszírozott, a Tisza vizét Debrecenbe vivő Civaqua projektet is.

Tordai Bence egy augusztusban készült közvéleménykutatásra hivatkozva közölte, a lakosság 81 százaléka elutasítja a további akkumulátorgyár-építéseket Magyarországon.

Nemcsak Szijjártó Péter és a kormány felelőssége, hogy milyen irányba megy Magyarország gazdaságfejlesztése, hanem az emberek közvetlen döntése is. Le kell váltani a “választóikat eláruló fideszes polgármestereket”, amilyen Debrecen polgármestere is. Ehhez azonban “erős, egységes ellenzéki ajánlat” kell, közös ellenzéki polgármesterjelöltekkel – hangoztatta Tordai Bence.

(MTI)