Illegális hulladék Hajdúhadház

Egy hajdúhadházi férfi úgy gondolta, jó ötlet lesz a szántóföldre borítani egy teherautónyi törmeléket

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség súlyosabban minősülő hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a megbízásból szállított építési törmeléket nem a hulladékudvarba, hanem egy szántóföldön helyezett el.

A vádirat szerint egy hajdúhadházi férfi kölcsönkérte ismerősétől a kisteherautóját azért, hogy a házának felújítása során keletkezett építési törmeléket elszállítsák.

2022. április 15-én a tulajdonos és a vádlott felrakodták a sittet, majd a férfi megkérte a vádlottat, hogy azt szállítsa el a hulladékudvarba. Az elkövető azonban nem a hivatalos lerakóba ment, hanem megállt egy Hajdúhadház közelében lévő szántónál, ahol a rakományt leborította a teherautóról. A vonatkozó szabályozás szerint az érintett föld kiemelt jelentőségű, védett terület.

A vádlott által elhelyezett, összesen mintegy 1,5 köbméter építési és háztartási hulladék között több azbesztet tartalmazó hullámpala is volt. Az irányadó jogszabályok alapján az azbeszt tartalmú építőanyag veszélyes hulladéknak minősül, amely alkalmas a környezet veszélyeztetésére.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.