Tasó László, Tasi Sándor és Filemon Mihály Brüsszelben

Ugyanazon a napon, ugyanazzal a kivitelezővel írta alá a lombkoronasétányos szerződést Filemon és Tasó

Helyi hírek

De állítják, hogy az EU-s pénzek lenyúlása lehívása (mindegy, mire) volt a céljuk, hanem a “közjót” szerették volna szolgálni.

Mindeddig csak a teljes összeg volt ismert, amit a tarra vágott erdőben felépített lombkoronasétányra elvert Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester. A napokban azonban eljutott az Átlátszóhoz a részletes költségeket tartalmazó uniós támogatói okirat és a kivitelező cég, a HCInternational Kft. által kiállított részteljesítési számlái is.

A dokumentumokból kiderül, hogy a beruházás egyes építményeire a támogatás elnyerésekor mekkora költséget számítottak, és hogy a kivitelező végül mennyiért építette meg azokat.

A támogatói okirat szerint a lombkoronasétány vitte el a pályázati költségek 80 százalékát. Bruttó 64,4 millió forint jutott rá, amiből az uniós támogatás 80%, tehát bruttó 51,5 millió forint volt.

A teljesen értelmetlen, erdő nélküli lombkoronasétány tehát méterenként 644 347 forintba került az uniós adófizetőknek.

Botrány! Nevetős szmájli miatt fenyegetett kirúgással egy fiatal anyukát a lombkoronasétányos nyírmártonfalvai polgármester

Az Átlátszó a nyírmártonfalvai lombkoronasétánnyal kapcsolatban újabb gyanús mozzanatokra hívja fel a figyelmet: ismert, a környéken nem 1, hanem 3 lombkorona sétány épült. A másik kettőt Nyíradonyban húzták fel fideszes politikusok – egyikük nem más, mint Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Filemon Mihály, a nyírmártonfalvai polgármester azt nyilatkozta korábban, hogy a pályázatoknak nincs közük egymáshoz.

Ehhez képest, három gyanús egybeesést is találni:

  • Tasó László 2018. január 1-jén, Filemon Mihály agrárvállalkozó másnap nyújtotta be a pályázatát. (A furcsa egybeesésnek nem az az oka, hogy a pályázatnak ekkoriban lett volna határideje.)
  • Tasó és a megyei közgyűlés fideszes alelnöke, Tasi Sándor ugyanazon a napon nyerték el a 60 millió forintos támogatást.
  • Filemon Mihály és Tasó László ugyanazon a napon írja alá a szerződést ugyanazzal a kivitelezővel.

A 24.hu-nak mind Tasi, mind Tasó azt állította, hogy nem az uniós pénzek megszerzése miatt vágtak bele a beruházásba, hanem a “közjó” érdekében. Arról beszéltek, hogy a sétány miatt hitelt kellett felvenniük, és számításaik szerint a végén sokmilliós veszteséggel zárják majd a projektet.

További részletek az Átlátszó cikkében.