Debreceni BMW alapkőletétel

A BMW Group Gyár Debrecen igazgatója szerint a vállalat jövőjét a cívisvárosban írják

Gazdaság Helyi hírek

Televíziós intejút adott a napokban Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója. Elmondása szerint a debreceni lesz a német autóipari konszern iFACTORY mintaüzeme, valamint ez lesz a BMW első olyan gyáregysége, ahol a tisztán elektromos meghajtású NEUE KLASSE modelleket gyártják majd, és ahol nem használnak fosszilis energiát.

A televíziós interjúban Hans-Peter Kemser elmondta, hogy az építkezés során a gyár már elérte a legmagasabb pontját. Az eseményt bokrétaavató ünnepséggel tették emlékezetessé, és most már a belső munkálatok is megkezdődtek. Jelenleg a gyártelep legnagyobb épületén, a festőüzemen dolgoznak gőzerővel, amely 451 méter hosszú és 28 m magas lesz, és ahol már ezen a héten elkezdik a berendezések telepítését. A festőüzemen kívül több kisebb egység is elkészült már, ilyen például a présüzem, ahol az acélgyártás zajlik majd a jövőben, de készen áll a szerkezetépítő részleg, a karosszériafényező műhely és az összeszerelő csarnok is. A tavaly novemberben bejelentett akkumulátor-összeszerelő üzem építése is folyamatban van, ide már a dolgozók toborzása is elkezdődött.

Ez év márciusában már 200 munkavállalója volt a debreceni BMW gyárnak, és 2023 végéig újabb 400 dolgozót szeretnének felvenni 70 különböző pozícióba. A már felvett 200 dolgozó közül sokan debreceniek, de többen érkeztek Kelet-Magyarország különböző településeiről, de akár külföldről is.

Saját egészségközpontja lesz a vállalatnak

A BMW debreceni gyáregységében már jelenleg is működik egy egészségközpont, habár egyelőre csak átmeneti helyen. Hans-Peter Kemser szerint a BMW számára a dolgozók a legfontosabbak, ezért minden egyes üzemükben található egészségközpont, ahol többek között hallás- és látásvizsgálatok is elérhetőek a munkavállalók számára, de táplálkozási tanácsokat is kérhetnek a központban. Az egészségközpont mellett a BMW üzemben saját tűzoltó csapat is helyet kapott.

Mi várható, ha egészségügyi ellátásra szorulnak a debreceni BMW-gyár dolgozói? Utánajártak

Duális képzést indítanak a helyi szakképzési centrummal együttműködve

100 diák részvételével, 2023 szeptemberében indítja el a BMW a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve saját duális képzését. A tanulók betekintést nyerhetnek majd a gyár működésébe, és a különböző munakfolyamatokat is megismerhetik majd.

Hans-Peter Kemser azt is elmondta, hogy néhány pozícióban elengedhetetlen az angoltudás, de természetsen olyan állások is elérhetőek a BMW-nél – például a  szerelőműhelyben – ahová nem szükséges a nyelvtudás.

Jövő év végére tervezik a tesztüzemet

Az igazgató szerint mennyiben a tesztüzem során minden hiba nélkül működik majd, úgy 2025-ben elkezdődik az újgenerációs NEUE KLASSE gyártása Debrecenben. Ez az autó önvezetésre is alkalmas lesz.

A BMW számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a biodiverzitás, ezért a gyártás során spórolni fognak az energiával, és csupán az elektromosságra támaszkodnak majd – mondta Hans-Peter Kemser. A szükséges energiaforrás egyharmadát megtermelik a gyár területén, míg a többit zöld energiaforrásból vásárolják majd meg. Ezen kívül 30 hektárnyi területen napelemparkot alakítanak ki, tárolják az esővizet, gyümölcsfákat ültetnek, és a németországi üzemekkel összehasonlítva, Debrecenben felére csökkentik az energiafelhasználást, illetve 95%-kal csökkentik a szén-dioxid kibocsájtást is.