Április 5-ig nézhetjük az összehordott szemetet egy debreceni kirakatban

Helyi hírek Kultúra

Használt molinókból, moziplakátokból készült alkotásokból nyílt kirakatkiállítás március 9-én a Bényi Galériában TrashKós freskók címmel. A művekhez már nem használt reklámanyagokat használták fel a művészek, amelyek az elmúlt években felhalmozódtak, feleslegessé váltak.

A tárlat a trash art, azaz a hulladékművészet eszközeivel mutatja meg azt, hogy a szemét nem feltétlenül felesleges dolog, hiszen kreatív koncepció mentén a művészek tekinthetnek rá alapanyagként is. Az alkotások április 5-éig láthatóak a Bényi Galéria utcafronti kirakatában.

TrashKós freskók a Bényi Galériában Debrecenben

A megnyitó alkalmából kiadott közlemény szerint a trash art vagy junk art műfaját a korai 20. század modernista személete hívta életre az USA-ban, mely kezdetben a fogyasztói társadalmat és a hozzá köthető fogalmakat vette górcső alá. A trash art banális, hétköznapi, sokszor szemétbe kerülő anyagokat használ fel, ezért az irányzat napjainkban már összeforrt a környezeti problémákra történő figyelemfelhívással és a társadalmi felelőségvállalással. Olyan művészek sorolhatóak ezen irány mellé, mint Duchamp, Picasso, Vik Muniz vagy, hogy kortárs magyar alkotókat is említsünk, Sinkovics Ede, Baráth Gábor és Dóczi Attila.

A TrashKós freskók című kiállítás is a trash art, azaz a hulladékművészet eszközeivel mutatja meg azt, hogy a szemét nem feltétlenül felesleges dolog, hiszen kreatív koncepció mentén a művészek tekinthetnek rá alapanyagként is, melyeket újraalkotva esztétikai és tartalmi értelmet nyerhet az így létrejövő alkotás.

A Bényi Galéria és a Főnix Rendezvényszervező kezdeményezésére azokat a már nem használt reklámanyagokat használták fel a művészek, amelyek az elmúlt években felhalmozódtak, feleslegessé váltak. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium ökoiskolaként fontosnak tartja az értékteremtő újrahasznosítást és a fenntarthatóságra törekvést a művészetben is.

TrashKós freskók a Bényi Galériában Debrecenben

A TrashKós freskók április 5-ig maradnak a Bényi Galéria kirakatában

A kiállítás koncepcióját elfogadva, az iskola tanárainak művészeti vezetésével, a kreatív diákok új célokat adtak a különböző rendezvények plakátjai, molinói, épülethálói és kiadványai számára. Tanárok és diákok között gondosan összehangolt csapatmunka, tervezés, kísérletezés és kivitelezés jellemezte a hetekig tartó felkészülési időt az installációk elkészítésében. A TrashKós freskók címet viselő kirakatkiállítás a kreativitás és a fantázia erejével bizonyítja, hogy az újrahasznosítás és a fenntarthatóság elengedhetetlen a művészetek és a mai ember számára.

A Bényi Galéria utcafronti kirakatában a Debreceni Virágkarneválra, a Gourmet Fesztiválra, a Bor- és Jazznapokra és az Apolló Mozira utaló újraalkotott darabok. A kiállításon bemutatkoznak a művészeti iskola által kínált szakok: a mozgókép- és animációtervező, a divatstílus- és jelmeztervező, a grafika és az ötvös szak is megismerhető.

A Himnusz nyomában – művészfotókból nyílik kiállítás a debreceni Partium Házban