Megzavarták egy mikepércsi édesanya beszédét a debreceni akkumulátorgyár-ellenes tüntetésen

Helyi hírek

Újabb demonstrációt tartottak Debrecenben a város határában épülő CATL akkumulátorgyára ellen. A szombati megmozdulást a Momentum szervezte.

A hang.hu helyszíni felvételén látható, hogy Kozma Éva, mikepércsi édesanya beszéde közben egy férfi jelent meg a színpad mellett, majd hangos szóval kért valamit számon a felszólalón. A tüntetés rendezői aztán megnyugtatták az indulatos férfit.

Kozma Éva azt rótta fel a kormánynak, hogy milyen alapon szolgáltatja ki a mikepércsiek, a debreceniek élőhelyét, vizét, az itt élő gazdák termőföldjeit a külföldi tőkének. Mint mondta: ez a gyár sohasem lesz a helyieké, mindig a külföldi tőkéseké lesz.

Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő azt idézte fel, hogyan jelent meg a településen a Samsung akkumulátorgyára. Szavai szerint ott előfordul, hogy éjjelente az üzem zúgására ébred, mert 3 kilométerre él a gyártól. Horváth Nándor László, A debreceniek az akkumulátorgyár ellen nevű civil Facebook-csoport tagja arról beszélt: az akkugyártásra történő átállással 15-30 évre köteleződik el az ország.

Mándi László debreceni momentumos önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy dühös, mert áldebreceneniek nevezték, és dühös azért is, mert – szavai szerint – kamuindokkal elkaszálták a népszavazási kérdését, ahogy tették azt a beadott másik két népszavazási kezdeményezéssel is. Megerősítette: meg fogja támadni a HVB döntését a bíróságon.