Kósa Lajos a Bayer Show-ban

Kósa Lajos megnyugtatta a Debrecen vizéért aggódókat, és viccelődött egy kicsit Bayer Zsolt tökével is

Helyi hírek

Kósa Lajos debreceni fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, és nem utolsósorban Bayer Zsolt haverja volt a Hír TV-n futó Bayer Show vasárnapi vendége.

A Fidesz 5. számú pártkönyvét is magáénak tudó műsorvezető az akkumulátorgyár körüli mizériával kapcsolatban is kíváncsi volt “a Lajos” véleményére. Kósa igyekezett a fideszes tévéből is nyugtatni a lakosságot, mint vázolta,

a debreceniek biztonsága, Debrecen élhetősége és a város környezetének minősége elsőrendő szempont mindenki számára. Teljesen normális, hogy felmerülnek aggályok. Semmi nem épülhet úgy Debrecenben, ami veszélyezteti a lakosság egészségét

– szögezte le Kósa Lajos.

Debrecen korábbi polgármestere az ivóvíz-ellátással kapcsolatos aggályokra úgy reagált, Debrecen ivóvize két forrásból származik: 200 méter mélyen lévő rétegvízből (napi 70-75 ezer köbméter, ami újraképződik) és a Keleti-főcsatornából (átlagosan napi 15 ezer, maximálisan 30 ezer köbméter). A város fogyasztása éves átlagban napi 40 ezer köbméter, és ebből “kérnek” a kínai 3600-at.

“Tehát van nekünk durván egy erős 90 ezer köbméter/nap készletünk, ebből elfogyasztunk 40 ezret, a nyári csúcsban 60 ezret. A kínaiak kérnek 3600-at…”

– ismertette a számokat Kósa Lajos, tehát szerinte a CATL vízfelhasználása nem veszélyezteti a város vízellátását. Azt is hozzátette, a kínaiaknak megfelel, ha a gyár vízigényét 70-80 százalékban szürkevízből (tisztított szennyvízből) fedezik, de ehhez még nem épült ki a rendszer.

Bayer Zsolt haverja azt is elárulta, Debrecen a többi nagyvároshoz képest jó helyzetben van vízellátottság terén, de azért akad itt is fejlesztenivaló. Például a napi 40 ezer köbméterből 12 ezer köbméter a hálózati veszteség. Ez közel háromszorosa annak, amit a kínaiak kérnek. Az is gond, hogy a drága vízzel locsolunk, ez több mint napi ezer köbmétert jelent.

Azt is megtudhattuk Kósa Lajostól, hogy a vízrendszerben 24 óráig állhat a víz. Muszáj mozgásban tartani, mert romlik a minősége, de vannak olyan körzetei a városnak, ahol nem használnak annyi vizet az emberek, ami a “mosatásra” elég. Az ehhez használt ivóvíz is nagyobb mennyiség, mint amit a kínai akkumulátorgyár felhasznál majd.

Kósa Lajos szerint ezek az arányok teljesen megnyugtatóak, sőt űttörők leszünk abban, hogy ipari szennyvizet adunk el drága pénzért. De ez a hűtésre használt víz sem vész el, hanem “felmegy a levegőbe, és leesik” – magyarázta.

Majd Bayer Zsolt emlékeztetett, 2035-től már nem lehet gyártani és forgalomba állítani belső égésű motoros autókat az EU területén, így hát akkor rohadt sok akkumulátorra lesz szükség.

“Most akkor ugyanaz a politikai erő itt, Magyarországon, amelyik évek óta azt hörgi, hogy nálunk már holnaptól ne legyen belső égésű motoros autó, csak elektromos, ugyanez hogy tudja ugyanazzal a szájával követelni, hogy ne legyen akkumulátorgyár? Mégis, mi a búbánatot gondolnak, hogy az elektromos autó mi a tökömmel fog menni?”

– tette fel a kérdést a műsorvezető, mire a huncut Kósa Lajos lecsapta a magas labdát:

“Azzal nem. Biztos forrásból tudom. Megnéztem a szakértői anyagban.”

– felelte rezzenéstelen arccal Debrecen fideszes ikonja.

Azért érdemben is válaszolt, és átgondolatlannak nevezte a zöld jövőt. Kósa szerint az akkumulátor most is általános, mert például a tüntetésről telefonjával streamelő személy mobiljában is van akksi. Ami egyébként egy kényes szerszám, de ma már sokkal modernebbeket gyártanak, mint a 20. század elején.

Kósa Lajos a debreceniek további megnyugtatására azt is elmondta, az akkumulátorgyártásnál víz szempontjából jelenleg is végeznek veszélyesebb tevékenységeket Debrecenben, mindenfajta probléma nélkül.

“A házba is bevezetjük az áramot, pedig az megcsap, ha belenyúlok, de nem az jó védekezés, ha lecseréljük petróleumra”

– példálózott Kósa Lajos.

Visszatérve a vízbázisra, tudomása szerint Debrecenben a kukoricafeldolgozás a legveszélyesebb ipari tevékenység, mert a konzervgyárban nagyon sok keményítő oldódik így bele a vízbe. Ha ezt a keményítős vizet beengednénk a többi szennyvíz közé, azonnal leállna a biológiai rendszer, és megszűnne a szennyvíztisztítás a városban – tudhattuk meg Kósa Lajostól. Ez ellen nem tüntet senki – tette hozzá a politikus, nagy szennyezőként említve még a debreceni klinikát is.

Arról is beszélt, hogy a tüntetések lassan kifulladnak, egyre furcsább figurák jelennek ott meg, de nem tartja bajnak, hogy sokfélék vagyunk – beszélgetni kell az emberekkel. Kósa Lajos szóba hozta a debreceni ellenzék furcsaságait is, például azt, hogy a népszavazást követelő LMP egyetlen aláírást sem gyűjtött, mert fel sem vették az aláírásgyűjtő íveket.

Kósa azt is elárulta, hogy számításaik szerint a Soros Györgyhöz köthető Open Society alapítvány Debrecenben két év alatt 5 milliárd forintot “gurított” helyi egyesületeknek.

Kósa Lajos fellépése 21:30 körül kezdődik: