13 milliárd 137 millió forintot költhet a városra idén Hajdúböszörmény

Helyi hírek

Számos terület és intézmény fejlődhet ebből a pénzből Hajdúböszörményben – derüt ki azon a közmeghallgatáson, ahol a város 2023-as terveiről is beszélt Kiss Attila polgármester.

Kiss Attila ismertette, hogy a lakosság száma 31 ezer 45 fő. A lélekszámban enyhe emelkedés tapasztalható. A munkanélküliség 4,11 százalék, 811 főt érintve.
A büdzsé tervezetével kapcsolatban kiemelte, hogy a költségvetés főösszege 13 milliárd 137 millió 411 ezer forint. Ebből a tervezett működési kiadás 45,36 százalék, a felhalmozási kiadás pedig 54,64 százalék.

444 millió forintos támogatást kap a rezsijére Hajdúböszörmény

A városvezető véleménye szerint ez az arány igen jó. Az energiaválsághoz kapcsolódva hangsúlyozta:  az energiaköltség az idén, mintegy 1,4 milliárdot tesz ki. A kormányzati támogatás több mint 444 millió forint, melyet tizenkét havi részletben kap meg a helyhatóság.

Kiss Attila külön szólt arról, hogy az önkormányzati intézményeknél és cégeknél jelentős megtakarítás tapasztalható. Ez a gáz esetében 58,2 százalék, a villanyéban pedig 18 százalék tavaly november óta.

Ezek a fejlesztlések várhatóak 2023-ban Hajdúböszörményben

A polgármester a kiemelt feladatok között ismertette, hogy a fő célok között szerepel az intézmények és szolgáltatások biztonságos működtetése, energetikai függetlenségük növelése. Ide tartozik a fejlesztések, beruházások menedzselése és a város térségi és gazdasági szerepének erősítése, valamint a település vízrendezése.

A kiemelt feladatok között említette egyebek mellett még

a volt Hajdúkerületi székház felújítását, a Kálvineum épületének rendbetételét, a Bocskai tér 3. alatti épület mielőbbi befejezését, ipari területek hasznosítását, a Strandfürdő és környezetének további fejlesztését és a városfejlesztési feladatok fokozott ellátását.

Ezt követően a városvezető az elkészült beruházások kapcsán mások mellett bemutatta az egészségügyi alapellátás integrációját, az önkormányzati tulajdonban lévő Fürdőkert komplex turisztikai fejlesztését, a Magyar Szürkék útját, a Nyugati Ipari Park fejlesztésének első ütemét, az útépítéseket, melyek 7 618 méter hosszan valósultak meg.

A továbbiakban a folyamatban lévő projektek között felsorolta az

egészségügyi gépek beszerzését, a városi területek rehabilitációját, a Fürdőkert rendezvény-funkcióinak fejlesztését. A városi területek rehabilitációja tartalmazza az önkormányzati lakások felújítását, salakos sportpálya kialakítását, az Esze Tamás utca felújítását, a Bél Mátyás utca felújítását, térfigyelő kamerák kiépítését, Wifi-pont kialakítását és a tanoda épületének energetikai felújítását.

Folyamatban van még bölcsődei férőhelyek kialakítása a Dobó István utcán, a népi építészeti program, a csapadékvíz elvezetésének fejlesztése, a ROHU gazdaságfejlesztés, és a fenntartható közlekedésfejlesztés.

Kiss Attila külön szólt a nyertes pályázatokról is. Így említést tett

univerzális gépek beszerzéséről köztisztasági feladatok elvégzésére, kerékpárutak építéséről, kék- és zöldinfrastruktúra, valamint közösségi-sport funkcióhoz kapcsolódó fejlesztésről. A Csillagvár Óvoda Kölcsey Ferenc és Dobó István utcai feladat-ellátási helyeinek korszerűsítése, Hajdúböszörményi belterületi utak fejlesztése is a programok között szerepel. Az érintett útszakaszok 6 600 métert tesznek ki. Nyertes pályázatnak köszönhetően két háziorvosi rendelő fog épülni a Középkertben. A Bocskai Strand- és Gyógyfürdő energetikai korszerűsítése szintén napirenden van.

Az is elhangzott, hogy kiemelt szerepet kap a Nyugati Ipari Park második ütemének megvalósítása. Az állami beruházások tekintetében három projektet sorolt fel a polgármester.

Ezek a Külső-Hadházi utca felújítása, két körforgalom kialakítása a 35-ös főút Baltazár Dezső és az Újvárosi utca kereszteződésében.

A tájékoztatót követően a lakosok tehették fel kérdéseiket a büdzsével és egyéb témákkal kapcsolatban. Többek között észrevételek hangzottak el a parkolási lehetőségekkel, a csapadékvíz-elvezetéssel, az illegális hulladéklerakással, közművek kiépítésével és útrekonstrukciókkal kapcsolatban – zárta közleményét a város önkormányzata.

A helyi bíróság felgyújtásával fenyegetőzött egy hajdúböszörményi férfi