Légpuskával lőtt rá a szomszéd macskájára Debrecenben

Légpuskával lőtt rá a szomszéd macskájára Debrecenben, pofozkodás lett belőle

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség állatkínzás vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vitatkozó szomszéd ellen.

A vádirat szerint 2022. augusztus 20-án a délelőtti órákban az idősebb férfi elkövető a debreceni otthonának udvarán tartózkodott, amikor a telkén észrevette a szomszéd macskáját. A férfi ezért magához vette a légpuskáját és rálőtt az állatra, amit eltalált, a lövedék a combcsont mögött hatolt a macska testébe.

Az állat a lövés után elszaladt, de gazdája nem sokkal később észlelte, hogy házikedvencét meglőtték, ezért átment a szomszédjának háza elé és kérdőre vonta a férfit, hogy ő adta-e le a lövést. Az elkövető elismerte tettét, ami miatt a két férfi veszekedni kezdett, majd a vita hevében pofon ütötték egymást.

A vádlottak kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen.

A megsérült macska orvosi ellátásra szorult, amely során a lövedéket eltávolították testéből. Az állat felépült, ugyanakkor a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozása során megállapították, hogy az idősebb vádlott magatartása alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő elkövetőket társtettesként elkövetett garázdaság vétségével, az idősebb férfit továbbá állatkínzás vétségével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben az idősebb vádlott ellen felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, az állat tulajdonosát intézkedésként bocsássa próbára, továbbá az elkövetéshez eszközül használt légpuskát és az elhasznált lövedéket kobozza el.