Ismert színészek lépnek fel idén a Nagytemplomban

Helyi hírek Kultúra

Január 25-én elindul  a Nagytemplomi Művészeti Szalon programsorozata, ahol elsőként Bezerédi Zoltán, majd később Hűvösvölgyi Ildikó, Piros Ildikó és Gubás Gabi színművészek is fellépnek – számolt be az önkormányzat.

Az eseményen kiderül, hogy mivel várja az egyházközség a debrecednieket és a városba látogatókat.

Évente közel negyvenezer turista fordul meg a Nagytemplomban. A város igyekszik ezt a szakrális teret a Debrecenbe látogatók számára is érdekesen bemutatni. Széles Diána alpolgármester, elmondta: a legutóbbi közgyűlésen a város képviselő-testülete döntött arról, hogy az önkormányzat a jövőben a református egyházzal közösen működteti a Nagytemplom melletti, az egykori Verestorony helyén lévő „üvegpiramist”. Ebben a létesítményben, illetve környezetében a város, a templom történetét bemutató kiállítást, valamint programokat lehet majd rendezni. Az alpolgármester szerint a cívis hagyományokat olyan környezetben, olyan turisztikai értékként kell bemutatni, ami megkülönböztet minket másoktól.

Arról is megkérdezik az embereket, hogy milyen volt egy prédikáció a Nagytemplomban

Európában a tapasztalatok szerint egyre kevesebben ülnek be a templomi padsorokba a keresztények közül, ezért az egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete az istentiszteletekre járók szokásairól készít átfogó felmérést „Értsük egymást” címmel.

– Fontosnak tartjuk, hogy megkérdezzük az embereket arról, mit gondolnak rólunk, a gyülekezetünkről, az istentiszteleteinkről, esetleg azokról a prédikációkról, amik elhangzanak ezekben a közösségekben – mondta Beszterczey András lelkipásztor.

Ismert színészek önálló esteket adnak elő a Nagytemplomban

Idén számos program várja a Nagytemplomban az érdeklődőket. Erről Dobos Zita, a Nagytemplom kommunikációs és turisztikai vezetője beszélt. Kiemelte, hogy hamarosan indul  Nagytemplomi Művészeti Szalon programsorozata. A színészek önálló esttel szerepelnek majd. Bezerédi Zoltán már napokon belül, január 25-én előad a a Nagytemplom Imatermében. Bagatell című verses estje szerdán 19 órakor kezdődik. A 60 perces előadásban szerepet kapnak Ady Endre, Babits Mihály, Esterházy Péter, Háy János, József Attila, Petri György, Marin Sorescu, Spiró György, Szabó Lőrinc, Térey János és Vörösmarty Mihály művei.

Később Hűvösvölgyi Ildikó, Piros Ildikó és Gubás Gabi színművészek eőadásaira is lehet számítani.

Új „gazdája” lesz az üvegpiramisnak – új kulturális centrumot álmodtak Debrecennek