Új „gazdája” lesz az üvegpiramisnak – új kulturális centrumot álmodtak Debrecennek

Helyi hírek

Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség ingyenes hasznosításába adta a közgyűlés a Nagytemplom melletti üvegpiramist. Az egyházközség és az önkormányzat közös terveinek alapkán az „üvegpiramis” a Nagytemplom történetét bemutató turisztikai útvonal olyan részévé válik, amely a Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóval együttesen meghatározó és kedvelt új kulturális centruma lesz a városnak. Az önkormányzat az üzemeltetéshez kapcsolódó költségekhez szükség szerint pénzbeli támogatást nyújt, valamint részt vállal a programok szervezésében. A tervek között szerepel az is, hogy elkészítik és itt elhelyezik az egykori András-templom bronzmakettjét is.

A csütörtöki közgyűlés beszámolójából az is kiderül, hogy az önkormányzat továbbra is vállalja a kiállítóhely karbantartási, felújítási költségeit, továbbá támogatást nyújt az épület üzemeltetéséhez kapcsolódó költségekhez (pl.: tisztán tartás).

Az együttműködés során az önkormányzat – a Demki Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. bevonásával – programok szervezésében is közreműködne, valamint gondoskodna a turisztikai szempontból ma már nélkülözhetetlen elemekről (idegen nyelvű QR-kód, audioguide) annak érdekében, hogy a látnivalókról minél teljesebb információt és élményt kapjanak az érdeklődők.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és az önkormányzat közös tervezésének eredményeként az „üvegpiramis” a Nagytemplom történetét bemutató turisztikai útvonal olyan részévé válik, amely a Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóval együttesen meghatározó és kedvelt új kulturális centruma lesz a városnak. A Nagytemplom négy évszakos nyitva tartási rendben fogadja a turistákat, látogatókat, s az „üvegpiramis” is ezzel megegyező időpontokban lesz látogatható 2023-ban.

Az egyházközség komoly lehetőséget lát az Emlékkert nyugati kapuja és az „üvegpiramis” által közrefogott – 8327 helyrajzi számú közterületen elhelyezkedő – kis tér szabadtéri programokra történő hasznosítására, különösen a jó idő beköszöntével. Terveik szerint gyermekfoglalkozásokat, felolvasásokat, házi koncerteket tartanának az árnyas lombok alatt, amely üde színfoltja lenne a város kulturális életének.

Az egyházközség és az önkormányzat hagyományosan jó kapcsolatot ápol, számos kulturális és egyházi jellegű rendezvényt szervez közösen. Erre való tekintettel az önkormányzat a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség ingyenes hasznosításába kívánja adni az „üvegpiramis” épületét. A közgyűlés határozott arról, hogy 2023. február 1. napjától határozatlan időtartamra ingyenes hasznosításba adja az „üvegpiramis” épületét az egyházközség által végzett közfeladat ellátása céljából. Az önkormányzat az üzemeltetéshez kapcsolódó költségekhez szükség szerint pénzbeli támogatást nyújt, valamint részt vállal a programok szervezésében. A tervek között szerepel az is, hogy elkészítik és itt elhelyezik az egykori András-templom bronzmakettjét is.

Az Attila téri templomkert is megszépülhet

Ehhez a napirendi ponthoz kapcsolódott a görögkatolikus egyház kérése. Az egyház az Attila téri templomkert fejlesztését kívánja megvalósítani, melyhez egy önkormányzati tulajdonú ingatlan 1180 négyzetméteres területrészének ingyenes tulajdonba adását kérte az önkormányzattól. A területet zöldfelületként kötelező fenntartani, s ez előnyösebb városkép megjelenést kölcsönöz a templom környékének. A közgyűlés a kért terület ingyenes átruházásához hozzájárult azzal, hogy a Debreceni Görögkatolikus Parókia az ingatlanrészt 15 évig nem idegenítheti el és azt a juttatás céljának megfelelően köteles használni.

Fotó: nagytemplom.hu

Papp László is szót kért a Nagytemplomban rendezett újévi koncerten