Debrecen első főispánja is előkerült Álmosdon

Helyi hírek

Nagyszabású ünnepséget tartottak január 22-én Álmosdon Kölcsey Ferenc Emlékháznál. A nap során arra is fény derült, hogy Miskolczy Lajos (Hajdú vármegye és Debrecen első főispánja) éppen egy Kölcsey-lányt vett feleségül, Erzsébetet.

A megyei önkormányzat beszámolója szerint a rendezvény koszorúzással kezdődött majd az általános iskolások adtak elő ünnepi műsort. Az emlékházban megnyílt a megyei önkormányzat képzőművészeti alkotótáborainak anyagát tartalmazó vándorkiállítás is, továbbá tárlatvezetésen és múzeumlátogatáson is részt vehettek az érdeklődők.

Az ünnepi program a házasságkötő teremben folytatódott, ahol levetítették a vármegye önkormányzata és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében készített kisfilmet, mely a 200 éve íródott Himnusz előtt tiszteleg.

Tóth Sándor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese és Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Gerencsér Judit gratulált ahhoz, hogy méltó módon bánnak a Kölcsey Házzal. Úgy fogalmazott, enélkül a példaértékű munka nélkül az épület nem állna ilyen fantasztikus állapotban.

Hajdú vármegye és Debrecen első főispánja egy Kölcsey-lányt vett feleségül

Pajna Zoltán pedig kitért arra is, hogy a vármegye önkormányzata igyekszik folyamatosan megemlékezni történelmi múltunkról, egyrészt rendezvények formájában, másrészt tárgyi ereklyék jelenben tartásával. Álmosdon pedig

a Kölcsey Ferenc emlékházon kívül számos történelmi hely van, pl. a győztes Bocskai-csata helyszíne, vagy éppen a hamarosan megszépülő Miskolczy-kúria. Mint mondta, Miskolczy Lajos (Hajdú vármegye és Debrecen első főispánja) éppen egy Kölcsey-lányt vett feleségül, Erzsébetet.

A beszédek után Kölcsey Ferenc Huszt c. versét is meghallgathatta a közönség, ezután pedig „A Hymnus születése” címmel Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárának osztályvezetője tartott előadást. Az ünnepséget „Örökségünk” megnevezéssel verses műsor zárta.

 

 

„Beütött” a Mennykő a kabai vacsorán – ilyen menüből máshol nem rendelhetnek a vendégek