Bejegyezték az alapítványokat, fideszes kuratórium felügyeli a Debreceni Egyetemet is

Egyetem

Bejegyezték a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, a korszerű képzések érdekében nyitotta meg a fenntartói modellváltás lehetőségét az egyetemek előtt. “Szenátusaik kezdeményezései alapján idén augusztustól újabb tíz felsőoktatási intézmény működhet rugalmasabb keretek között, Tokajban pedig új borászegyetem alakul” – tették hozzá.

A Debreceni Egyetem fölé helyezett Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kuratórium tagjai: Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, valamint Balla György professzor és Győry Kálmán professzor emeritus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, mindketten akadémikusok. A három fős felügyelőbizottság elnöke Dékán Tamásné Orbán Ildikó, tagja Mészáros József és Mancsiczky László. Az alapítvány vagyonellenőre László Géza Béla.

2021. augusztus 1-jével csatlakozik az új fenntartói modellben működő intézmények sorába a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken létrejön a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem.

A tárca közleménye szerint a felsőoktatási intézmények fideszesítésére azért volt szükség, mert

“a modellváltó egyetemek a helyi gazdaságfejlesztés motorjaiként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és Magyarország versenyképességének növeléséhez”

A minisztérium közlése szerint az így már összesen 21 modellváltó egyetemen a hazai hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal tanul majd 2021 szeptemberétől. Az Eszterházy Károly Egyetemet az Egri Főegyházmegye veszi át, ezzel összesen 30 ezer egyetemista próbálkozhat a diplomaszerzéssel egyházi fenntartású intézményekben.

Fotó: unideb.hu