Halálos baleset Debrecen és Ebes között

Hármas tragédia a 4-es főúton: nyílt levelet kaptak a döntéshozók, mert ez így már nem mehet tovább

Helyi hírek
string(366) "SELECT nap_posts.* FROM nap_posts LEFT JOIN nap_term_relationships tr ON (nap_posts.ID = tr.object_id) WHERE 1=1 AND nap_posts.post_name = '6667fb5ba9a08cd3f7d7af8a55a03ad1' AND nap_posts.post_type = 'oembed_cache' AND ((nap_posts.post_status = 'publish')) AND tr.object_id IS NOT NULL GROUP BY nap_posts.ID ORDER BY nap_posts.post_date DESC "

Három ember – köztük egy kismama és világra segített újszülöttje – halt meg egy balesetben szombaton Debrecen és Ebes között a 4-es főúton. A tragédia kapcsán Kiss László momentumos megyei önkormányzati képviselő – mint ahogyan néhány hete sokadjára tette – ismét cselekvést sürgetett.

Az ellenzéki politikus nyílt levelét a “tétlenkedő fideszes döntéshozóknak” címezte, név szerint Lázár János építési és beruházási miniszternek, Papp László debreceni polgármesternek, valamint Pajna Zoltánnak, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökének.

Mint Facebook-bejegyzésében írja, az újabb tragédia hívja fel a figyelmet arra, hogy a döntéshozók késlekedésének ára emberéletekben mérhető. Attól, hogy például egy rendezvénycsarnok nem épül fel időre, vagy csúszik egy kastély felújítása, abba még nem halt bele senki. Itt azonban más a helyzet: a késlekedés és tétlenség emberi életekbe kerül – fogalmaz Kiss László, aki indoklást vár a fideszes politikusoktól, hogy

miért nem élvez prioritást a naponta nem ritkán húszezres és azt meghaladó járműforgalmat lebonyolító 4-es számú út 2×2 sávosítása Hajdúszoboszló és Debrecen között.

Arra is választ vár, hogy ez a projekt miért nem került be a top 5 Debrecent érintő állami fejlesztések közé, továbbá:

Miért kockáztatja az emberek életét a kormány több mint 10 éve azzal, hogy nem szélesíti 2×2 sávosra a 4-es főutat?
Miért nem látják be, hogy egy 2×2 sávos, szalagkorláttal elválasztott autóúton a leghalálosabb, frontális ütközéseket szinte teljesen ki lehetne küszöbölni?
Miért hazudják azt, hogy “küszöbön a 4-es út 2×2 sávosítása”, ha a valóság ennek homlokegyenest ellentmond?

Kiss László emlékeztet, a beruházásnak több évtizedes kálváriája van, és a 2010 előtti kormányok is csak ígérgettek. Majd az eleve csigalassú folyamatot a jelenlegi kormány azzal akasztja meg, hogy a költségvetés súlyos helyzete és a gazdasági válság miatt mindent befagyaszt és felülvizsgál.

Kilenc útfejlesztési projektet függesztettek fel Debrecen környékén, a 4-es főút négysávosítása még tervben van

A momentumos képviselő ugyan kezdeményezte a Megyei Közgyűlésnél, hogy érjék el azt, hogy a kormány biztosítson állami garanciát a 4-es főút 2×2 sávosításának legkésőbb 2024. december 31-ig történő megvalósítására, de az előterjesztése nem került napirendre.

Kiss László nyomatékosan kéri az általa megszólított kormánypárti politikusokat, hogy vizsgálják felül a projekt felfüggesztéséről hozott döntésüket. No meg arra is, hogy cáfolják azt az állítását, hogy nem tesznek semmit.