Földrengés gyakorlat Hajdúszoboszló

Ez történne, ha 6,5-ös erősségű földrengés sújtaná Hajdúszoboszlót

Helyi hírek

Nemzeti minősítő és együttműködési gyakorlatot tartottak Hajdúszoboszlón, a katasztrófavédelmi kiképző és raktárbázison, november 19-én – számolt be a katasztrófavédelem.

A feltételezések szerint a Richter-skála szerinti 6,5-ös erősségű földrengés sújtotta a települést. Több épület megrongálódott, sérültek rekedtek a romok alatt. A kárfelszámolást nehezítette a gyors lehűlés, a viharos erejű szél és esőzés. A mentőcsoportok segítségére volt szükség. A Hortobágy Mentőcsoport, valamint a Kálló és Gerundium Mentőcsoportok mozgósítását rendelték el.

Földrengés gyakorlat Hajdúszoboszló

A mentőcsoportok feladata a romosodott épületekben és annak környezetében a bajbajutott emberek felkutatása és kimentése volt. Az önkéntesek több kárhelyszínen dolgoztak. Az egyik épületromnál beton áttörést készítettek, hogy eljussanak egy sérült személyhez, eközben a labilis romok egy részét megtámasztották.

Földrengés gyakorlat Hajdúszoboszló

Az erdős területen a veszélyt jelentő fákat gallyazták le, vágták ki. A harmadik kárhelyszínen keresőkutyák végezték a mentőfeladatokat, sérültek személyek megtalálásán és halott személyek felkutatásán dolgoztak kiképzőikkel.

Földrengés gyakorlat Hajdúszoboszló

A gyakorlat végén minősítették a mentőcsoportokat, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, a Veszélyhelyzet-kezelési főosztály vezetője Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes elnökletével.

Földrengés gyakorlat Hajdúszoboszló

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében Szabó Imre tűzoltó alezredes,  megbízott igazgatóhelyettes értékelte a mentőcsoportok munkáját. A nap végén a Hortobágy Mentőcsoport, a Kálló és Gerundium Mentőcsoportok újra 5 évre megszerezték minősítő okleveleiket, mely igazolja bevethető képességeiket.

Fotó: katasztrófavédelem