Újraindul a debreceni segélyalap

Helyi hírek

Az új kiírással azokat a családokat, egyedülállókat, nyugdíjasokat szeretnék támogatni, akik már lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak ugyan, de a jelentősen megemelkedett villamosenergia, földgáz és a teljes fűtési szezonra elég tűzifa árának kifizetése nagy nehézséget jelent számukra – számolt be Széles Diána, alpolgármester közösségi oldalán.

A Segélyalapban rendelkezésre álló összeg felhasználása továbbra is a Karitatív Testület koordinálásával, a mindenkori elnöki feladatot ellátó szervezet közreműködésével valósul meg. Ezen a linken bővebb információ található a támogatásokról.

Az önkományzat által kiadott közlemányből több információt is megtudhatnak a támogatás hátteréről és feltételeirpl is.

Debrecen önkormányzata nagyon jelentős, éves szinten több milliárd forintos szociális kerettel rendelkezik, s az élet legkülönbözőbb területein tud segítséget nyújtani a rászorulóknak. Mindezeken túl az eredetileg a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe jutottak támogatására hivatott segélyalap létrehozásával az volt a cél, hogy a jogszabályi keretek között nehezen értelmezhető helyzetekben is legyen lehetőség a segítségre.
A segélyalap alszámlájára eddig közel 140 millió forint érkezett be. Ebből eddig 97 és fél millió forintot fordított a város különböző támogatásokra. A felhasználás egy a város közgyűlése által elfogadott szabályrendszer alapján történik. Bizottság véleményezi a beérkezett támogatási kérelmeket, pályázatokat, az odaítélt támogatások kiutalása pedig a Debreceni Karitatív Testület elnöki tisztségét betöltő, debreceni székhelyű Hajdúdorogi Főegyházmegye közreműködésével történik, annak érdekében, hogy a támogatottak a megítélt segítség teljes összegéhez hozzá tudjanak jutni. A polgármester megköszönte a Debreceni Karitatív Testület vezetésének, minden közreműködőnek és a főegyházmegyének is, hogy ezt a nem kis adminisztratív terhekkel járó feladatot évek óta gyakorlatilag ingyen, jólelkűen végzik a város, a rászorulók érdekében.
A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2022. június 1-jével megszűnt, de most egy új, háborús veszélyhelyzettel állunk szemben. Az emiatt kialakult energiaválság az, amely most lépésre kényszerít bennünket.

A koronavírus-járvány okozta nehézségek kezelésére az akkori céloknak megfelelően több, mint 4600 debreceni polgárnak tudott segítséget nyújtani pénzbeli támogatással, ebéd, meleg étel biztosításával vagy egyéb természetbeni juttatással. A járvány-veszélyhelyzet megszűntével egyeztetés történt az akkori felajánlókkal arról, egyetértenek-e azzal, ha a mostani rendkívüli helyzetben a megmaradt összeget nem tartalékolja a város, hanem oda adja, ahol azt a szükség megkívánja.

A város közgyűlése döntött a segélyalapban lévő, eddig fel nem használt, valamivel több, mint 40 millió forint sorsáról. Ezt szeretnénk az aktuális helyzethez igazodva, célirányosan, az energetikai válság okozta nehézségek enyhítésére felhasználni – mondta a polgármester. Azok a családok, magánszemélyek, nyugdíjasok most a támogatás célcsoportjai, akik az önkormányzati rendeletben szabályozott lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak, de az energiaárak növekedése kifejezetten hátrányosan érinti őket. A kérelmezők azok közül kerülhetnek ki, akik 2021. január 1-jét megelőzően már bejelentett állandó debreceni lakcímmel rendelkeztek, akinek a havi villamosenergia- vagy földgázfogyasztása meghaladja a kedvezményes mennyiséget, vagy akik tűzifát vásároltak 2022. július 15-ét követően. Fontos hangsúlyozni azt, hogy Debrecen városa a segélyalapon keresztül csak a debreceni állandó lakcímmel rendelkező lakosok támogatására tud vállalkozni.

További feltétel, hogy a családban élők egy főre számított havi jövedelme elérje a 88.801 forintot, de ne haladja meg a 115.500 forintot, egyedül élők esetében elérje a 100.201 forintot, de ne haladja meg a 130.300 forintot. A támogatás maximum hat hónap időtartamra állapítható meg. A villamosenergia- vagy földgázfogyasztás költségeinek fedezésére a 2022. október 1. és 2023. április 30. közötti időszakon belül maximum 6 hónapon keresztül nyújtható támogatás.

Családban élők esetében ez havi 7000 forint, egyedül élők esetében pedig havi 8000 forint. Tűzifa vásárlása esetében a számlával igazolt költségek 30 százalékáig, maximum 30 ezer forintig terjedhet a támogatás. Ez utóbbi esetben nem havonta, hanem egy összegben kerül sor a támogatás folyósítására vagy postai úton, vagy banki átutalással. A kérelmek benyújtásának végső határideje 2023. március 31., gyakorlatilag a következő fűtési szezon vége.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatási felhívásban is szereplő két mobiltelefonszám munkanapokon és munkaidőben – 8.00 és 16.00 óra között – hívható. A Debreceni Karitatív Testület irodájában – ami Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja (Debrecen, Thomas Mann utca 2.) földszintjén található – csak előzetes telefonos időpont-egyeztetést követően tudnak az érdeklődőknek személyesen is segítséget adni a kérelem kitöltéséhez.

A kérelem benyújtásának határideje: 2023. március 31. napjáig, illetve a Debrecen Város Segélyalapban rendelkezésre álló keretösszeg felhasználásáig folyamatos.

Fotó: Széles Diána

Kibővíthetik a Debrecen Város Segélyalap támogatási rendszerét

A városi segélyalapból kapott támogatást egy édesapa nélkül maradt négygyermekes debreceni család