A városi segélyalapból kapott támogatást egy édesapa nélkül maradt négygyermekes debreceni család

Helyi hírek

A Debrecen Város Segélyalap támogatásban részesített egy olyan négygyermekes családot is, ahol az édesapa koronavírus-fertőzés következtében hunyt el. A Debreceni Karitatív Testület képviseletében Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke 2021. december 13-án újabb segítséget vitt a testület által más forrásokból azóta is rendszeresen támogatott családnak.

A család nevében Angyal Gabriella megköszönte az önkormányzatnak azt az eddigi segítséget, amely nagyon sokat jelentett számukra nehéz helyzetükben.  

Széles Diána a helyszínen elmondta: amikor Papp László, a város polgármestere élétre hívta Debrecen Város Segélyalapját, az volt az elsődleges cél, hogy ezzel a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései miatt a város lakosaira nehezedő negatív gazdasági hatásokat – személyi jövedelemadó-mentes támogatásokkal – valamelyest enyhítsék. A járványhelyzet változásával, annak aktuális hatásaival párhuzamosan az országban egyedülálló segélyalap támogatási feltételrendszere is változott: így például bekerültek a támogathatók körébe a jövedelemkiesést elszenvedő munkavállalók bizonyos csoportjai, a koronavírus-fertőzés miatt táppénzre kényszerülők, valamint a fertőzésben elhunytak félárván vagy árván maradt gyermekei is.

A segélyalapba magánszemélyektől, cégektől érkezett felajánlások révén az alap fennállása óta ezidáig közel 2800 debreceninek tudtak vagy közvetlen pénzbeli támogatást, vagy tartósélelmiszer-, illetve tanszercsomagok formájában segítséget nyújtani. 2021. december 13-án újabb – immár a negyedik – támogatási felhívását jelentette meg a Debrecen Város Segélyalap a www.debrecen.hu internetes honlapon.

Ha valamely kérelmező esetleg nem felel meg a támogatási felhívás feltételeinek, viszont rászorulónak minősül, úgy a Debreceni Karitatív Testület igyekszik számára egyéb forrásokból segítséget nyújtani. Széles Diána minden eddigi felajánlónak megköszönte, hogy támogatta a Debrecen Város Segélyalapot, s hangsúlyozta, hogy továbbra is van lehetőség a rászorulók segítése érdekében az alap gyarapítására.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke elmondta, hogy az új támogatási felhívásra folyamatosan lehet beküldeni a kérelmeket kizárólag e-mailben vagy postán a Hajdúdorogi Főegyházmegye címére. A jelenleg érvényben lévő támogatási felhívás szerint a kérelmezők körébe tartozhatnak azok a 2021. január 1-jét megelőzően már debreceni állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Debrecenben élő magánszemélyek, akik védőoltás mellett koronavírus-fertőzésben megbetegedtek és 2021. november 1-jét követően keresőképtelen állományba kerültek –  amelyet a rendelkezésére álló egészségügyi dokumentumokkal igazolni tudnak , melynek következtében csökkent a jövedelmük, valamint azok a kiskorúak vagy 18. életévüket betöltöttek, akik nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesznek részt, és egyik, vagy mindkét szülőjük 2021. november 1-jét követően koronavírus-fertőzés következtében elhunyt és a családban élők egy főre számított havi jövedelme a kérelem benyújtását megelőző hónapban nem haladja meg a 100.000 Ft-ot, egyedül élő esetében a 140.000 Ft-ot. Az első esetben egyszeri 100.000 Ft, a második esetben egyszeri 350.000 Ft lehet a támogatás mértéke.

Rózsahegyiné Juhász Éva jelezte, hogy akinek tudomása van arról, hogy a környezetében a támogatási felhívás feltételeinek bárki is megfelelhet, ösztönözze az érintettet a támogatási kérelem benyújtására. A kérelmek elbírálásával foglalkozó testület ebben az évben még szeretne egy ülést tartani annak érdekében, hogy az ott meghozott döntések nyomán a pozitív elbírálásban részesült kérelmezők a kérelmük benyújtását követő három héten belül meg is kaphassák a támogatást.

Debreceni Karitatív Testület –