Prostitúció Debrecenben, Klinikák

“Nem vagyok drága, megcsinállak négyezerért!” Rámenősek az utcalányok Debrecenben, a lakosság meg szenved

Helyi hírek

Bár a rendőrség állítása szerint kiemelt figyelmet fordít a tiltott prostitúció elleni küzdelemre, Debrecen egyes pontjain nap mint nap örömlányokba botlanak a járókelők. A szexpartnerkereső weboldalakon 50-100 lány hirdeti magát a cívisvárosban, vélhetően diszkrétebb, rendezettebb körülmények között várva a kuncsaftokat, de valahogy ez a nagyon 90-es éveket idéző utcai prostítúció sem akar eltűnni a városból.

Három fő helyszínt mutatunk be, ahol a lakosság teljes joggal követel megoldást a helyzetre.

Klinikák, Pallagi út

A prostikkal és futtatóikkal (ami sokszor egy egész családot jelent) leginkább “fertőzött” terület a Pallagi úti parkoló és tágabb környezete. Ezt a területet a debreceni klinikai központ oldalbejáratai és a szemben lévő idősek otthona fogja közre.

Prostitúció Debrecenben - Klinikák
Utcalány Debrecenben, a Klinikák melletti parkolóban

Férfi olvasónk döbbenetes sztorija következik:

Éppen a klinikák melletti parkolóban vártam egy hozzátartozómat, amikor odalépett az autómhoz egy fiatal, és igencsak hivalkodó öltözéket viselő lány. A kánikula miatt le volt húzva az ablakom, így mielőtt tiltakozni tudtam volna, már be is könyökölt az anyósülésen, és azzal próbált szédíteni, hogy milyen jó is lesz nekünk, ha kettesben egy kicsit odébb gurulunk. Az alábbi marketingszövegekkel próbálkozott:

Nem vagyok drága, öt, vagyis akár négyezerért is megcsinállak.

Voltunk mi már együtt, én emlékszem rád.

Nem megyünk messze, nem bánod meg.

Persze elhajtottam a rámenős utcalányt, de kérdezem én, jól van ez így, hogy gyanútlan járókelőket, autósokat zaklatnak? Nem beszélve a bejárat mögül, vagy lepukkant autókból kukkoló futtatóikról, akiknek látványa már szabályosan félelmet kelt az emberben…

– olvasható a portálunkhoz eljuttatott levélben.

Prostitúció Debrecenben - Klinikák
Ráutaló magatartás a Klinikák melletti parkolóban

Hadházi út – Kurta utca

Kaptunk megkeresést a szintén problémásnak mondható Hadházi út – Kurta utca környékén élő olvasónktól is, aki a gyengébbik nem szemszögéből világít rá a tarthatatlan állapotokra:

Nőként számomra érthetetlen, hogy miért van erre igény. Megértem (de nem helyeslem) egy tiszta prostituálttal egy tiszta helyen. De a fent leírt helyzet pont nem az. Mióta van buszmegálló a közelben, ott ülnek. Ha jön a rendőr, természetesen várják a buszt. Biztosan ritka járat lehet, ha órákon át várni kell rá szegényeknek. Van, aki a körúton sétálgat tréningruhában fel-le, egy nagyjából 3 méteres szakaszon. Emiatt volt, hogy tőlem is megkérdezte egy arra sétáló kuncsaft, hogy dolgozom-e. Mondtam, hogy most éppen nem. Azóta paprika spray-vel járok sportolni.

A legjobb az volt, amikor a stricik beköltöztek a játszótérre egy babakocsival, és ott várták a pénzt. Onnan szerencsére – a rendőrök hathatós segítségével – hamar kiutálták őket a szülők, úgyhogy idén átköltöztek a házunk elé. Nem szégyellnek itt ülni a bejárat előtt, és innen figyelni a lányokat, ahogy előrecsúszott lábbal csoszognak a sportpapucsukban. Köröm persze festve van, feszül a rózsaszín haspóló.

Prostitúció Debrecen Kurta utca

De láttam már itt terhes kurvát, olyat, amelyik szakadt ruhában jött elő az erdőből, és olyat is, aki egyszerre két férfival jött elő fényes nappal.  Rendszeresen előfordulnak balhék is. Legutóbb például két rivális társaság veszett össze a területen. Igen-igen! Tudjuk, hívjuk ki a rendőrséget. Szinte mindennap itt vannak a járőrök, de valahogy a lányok is itt vannak ugyanúgy. Nem bánják az igazoltatást, ugyanúgy visszajönnek másnap is, de ha nem ők, mindig vannak újak. Annyira büszke rá a város, hogy a Nagyerdő milyen kiemelt terület, milyen szépen fejlődik, ami igaz is. De van valaki, akit foglalkoztat az itt zajló prostitúció? Tök jó, hogy kondiparkot alakítanak majd ki az erdőben, de az eldobált óvszereket és csomagolásaikat látta már valaki az őzikéken és az ott sétálgatókon kívül? Vagy ez lesz az egyik készségfejlesztő akadálypálya, hogy ki tudod-e kerülni őket úgy, hogy egyre se lépj rá? Ez vajon napirenden van? A vármegyékkel visszatér vajon az erkölcsi szigor is?

Olvasónk szerint a rendőrség ugyan lehetőségeihez mérten mindent megtesz, de úgy véli, itt már eggyel tovább kell lépni, és magasabb szinten kell átgondolni a jogszabályban foglaltakat, de minimum a helyi szabályozást, és hathatós lépéseket kell tennie a város vezetésének, hogy eltűnjön a prostitúció a Nagyerdőről. Az itt lakók ugyanis már nagyon várják a megoldást.

Fél Debrecen a Nagyerdőre jár szerelmeskedni? Gyomorforgató képeket kaptunk

Petőfi tér

A sokat szidott Nagyállomás és Petőfi tér környéke sem az a hely, ami első körben eszünkbe jut, ha szerelmünkkel kora esti sétára indulnánk. Bár a városrészt a közeljövőben felújítják, ez nem feltétlenül jelenti majd azt, hogy eltűnnek innen a nemkívánatos elemek. A téma egyik szószólója a volt jobbikos Herpergel Róbert, aki portálunknak adott interjújában is beszél a Petőfi téri helyzetről.

A Nagyállomás környéke logisztikailag is előnyös a Debrecenbe a környező településekről vonattal érkező prostik számára. Módszerük itt is hasonló, a magányos vagy annak tűnő férfiakat leszólítják, kihívóan bámulják, míg az zavarba nem jön. Egy jellemző életképet meg is örökített kollégánk az Iparkamara utca – Petőfi tér sarkon, ahol nem ritka, hogy 8-10 kislány is grasszál egyszerre:

Prostitúció Debrecenben: Petőfi tér
Kuncsaftra várva a Petőfi téren

A rendőrség álláspontja

Kérdéseinkre a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azt felelte, a Debreceni Rendőrkapitányság kiemelt feladatként kezeli a tiltott prostitúció visszaszorítását. A rendőrök visszatérően ellenőrizik az érintett útszakaszokat, területeket és amennyiben jogsértést tapasztalnak minden esetben eljárnak – írták a Debreceni Nap megkeresésére.

Némi statisztikát is találhatunk a rendőrségi honlapon, itt azért jól látható, hogy Debrecen országos viszonylatban is élen jár a prostitúciós ügyek számában (vagy csak ennyire kiváló a rendőrség felderítési mutatója):

Prostitúció statisztika Hajdú-Bihar megyeNem akartak türelmi zónát Debrecenben

Debrecenben a prostitúció kérdését a városvezetés – tudomásunk szerint – nem kezeli kiemelt ügyként, bő 12 éve ugyan felmerült egy esetleges türelmi zóna kérdésköre (lásd Miskolcon), de végül nem lett belőle semmi.

A 2010 áprilisi közgyülésben a városi rendőrkapitány éves beszámolója kapcsán merült fel az ötlet, de széles egyetértés alakult ki a debreceni közgyűlésben arról, hogy ne jelöljenek ki prostituáltak számára türelmi zónát a városban.

Bazsa György (MSZP), az önkormányzat etikai bizottságának elnöke az ülésen elmondta: a rendőrkapitány bizottsági meghallgatása után a kérdésben konszenzus alakult ki, miszerint nem javasolják türelmi zóna kijelölését.

Szabó Gyula fideszes képviselő hozzászólásában közölte, hogy egy kijelölt türelmi zóna más települések prostitúciós problémáit Debrecenbe vinné, s egy ilyen terület más bűncselekményeknek is a “melegágya”, a tiszántúli központja lenne.

Prostitúció Debrecenben - Nagyerdő
Prostituáltak és futtatóik (?) a Nagyerdőn

A prostitúció helyzete Magyarországon

Magyarországon bizonyos szabályok betartása mellett saját testét bárki áruba bocsáthatja, tehát a prostitúció hazánkban legális, a települések által kijelölt türelmi zónákban, azok hiányában a védett zónán kívül legálisan folytatható tevékenység. Magánlakásokon a prostitúció teljesen legális. 2007 óta lehetséges Magyarországon egyéni vállalkozói engedély kiváltásával legálisan is űzni ezt a foglalkozást, számlát adni a szolgáltatásról és adózni utána. Persze más kérdés, hogy ezeket betartják-e a szolgáltatók – minden bizonnyal csak egy elenyésző kisebbségük.

A Btk. 2007-es 202/A. paragrafusa szerint viszont minden olyan személy büntethető, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel ellenszolgáltatás fejében szexuális kapcsolatot létesít; az ez irányú törvénymódosítás 2007. június 1-i hatályba lépése után a klienseket három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

– Szilágyi Szabolcs –